Közélet

Már Nagy Márton is rajta van az új húszezresen - Képek

Új húszezrest bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a mai nappal - derül ki a friss Magyar Közlönyből.

Az MNB rendelete leírja az új pénzt, amelynek előoldala az  ideiglenes magyar képviselőház homlokzati díszítőelemeinek stilizált rajzolatát és geometrikus mintázatot megjelenítő, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült.

A  vízjelmezőben Deák Ferenc arcképét ábrázoló árnyalatos vízjelkép látható, amelynek része a  vízjel-portré bal oldalán, függőlegesen elhelyezkedő „20 000” értékjelzés.

A  képnyomat része a  vízjelmező fölött lévő, a  vakok és csökkent látóképességűek számára a  címlet felismerhetőségét elősegítő tagolt formájú jel. A  képnyomat jobb oldali részén Deák Ferenc arcképének ábrázolása látható, az  arcképtől balra, fönt a  „DEÁK FERENC” felirat, lent a 20 000 értékjelzés olvasható.

A pénzt aláírók között Matolcsy György, Gerhardt Ferenc, Windisch László, valamint az új alelnök, Nagy Márton névaláírása szerepel.

Decembertől kerül forgalomba a megújított húszezer forintos

A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től megújított húszezer forintos bankjegyeket hoz forgalomba. A jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.

Az MNB a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20 000 forintos címlettel folytatja. A megújított 20 000 forintosok forgalomba történő bevezetése ezúttal is két lépcsőben történik.
Az új bankjegyek 2015. szeptember 25-től, a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban először törvényes fizetőeszközzé válnak, majd - a készpénzciklus szereplőinek (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészülését követően - 2015. december 14-től találkozhatunk velük először a készpénzforgalomban.

A december 14-től forgalomba kerülő megújított 20 000 forintosok és a jelenlegi 20 000 forintos bankjegyek 2016 végéig még párhuzamosan lesznek használhatók a készpénzforgalomban, azt követően azonban a régi változatú bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank bevonja. Ennek időpontjáról az MNB a későbbiekben ad majd tájékoztatást. A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

Nagy Márton húszezres pénz MNB
Kapcsolódó cikkek