Közélet

Nagy sorozat New Yorkban

A világ két meghatározó aukciósháza, a Sotheby’s és a Christie’s összesen 2,6 milliárd dollár értékben vitt kalapács alá november 4–12. között New Yorkban impresszionista, modern és kortárs műveket. A nagy menetelés vége felé az már látszott, hogy a válság után 2012 körül stabilizálódott, majd 2013-ban újra rekordokat felmutató nemzetközi aukciós piac továbbra is erős maradt.

Az első héten 26 óra alatt három aukción több mint 725 millió dollárért értékesített a Sotheby’s: Picasso, Van Gogh, Modigliani, Mark Rothko művei cseréltek gazdát kimagasló árakon, részben az egykor a ház tulajdonosaként, majd elnökeként is ismert gyűjtő és üzletember, a tavasszal 91 éves korában elhunyt Alfred Taubman kollekciójából (a Taubman-árverés okozott némi csalódást, mert a ház magasabb összértéket várt, ráadásul garanciavállalás mellett).

Az impresszionista és modern árverés magyar szempontból is érdekes volt: Vincent van Gogh Táj viharos ég alatt című festménye 54 millió dollárért kelt el (15,8 milliárd forint). Ez a kép egykor a híres gyűjtő Nemes Marcellé volt, aki 1910-ben, amikor anyagilag nehéz helyzetbe került, a Szépművészeti Múzeumban kiállította gyűjteményét, és tárgyalt a fővárossal annak eladásáról. Végül nem tudtak megállapodni, és Nemes 1913-ban Párizsban az Hotel Drouot-nál árvereztette el kollekcióját, ahol 7200 francia frankért kelt ez a Van Gogh.

A szezon szenzációját a Christie’s aratta le a Művész múzsája című, 34 tételt felvonultató tematikus árverésén. Mint megírtuk, Amedeo Modigliani Nu Couché (Fekvő akt) című festménye 100 milliós felső becsérték mellett 170,4 millió dollárért (50 milliárd forint) talált gazdára, így ez lett a világ második legdrágább aukción elkelt képe. Az egykor New Yorkban taxisofőrként dolgozó, majd hazájában dollármilliárdossá lett ismert gyűjtő, Liu Ji-csien és felesége a Sanghajban általuk alapított Long múzeum számára vette meg a Modiglianit. Ezen az árverésen elkelt még egy Cézanne 20 millió dollárért, két Gauguin 13, illetve 30 millióért, egy Courbet 15 millióért, valamint Roy Lichtenstein 1964-es Ápolónője 95 millió dollárért – csak hogy érzékeltessük a piacot.

Van Gogh
Kapcsolódó cikkek