Közélet

Sokat nyerhet Garancsi az olimpiai pályázaton

Olyan terület megszerzéséhez segítette hozzá Garancsi István cégét az állami Eximbank, amelyre az államnak is szüksége lehet. Legalábbis ha komolyan vehető Budapest olimpiai pályázata, amely több létesítményt oda képzel el - írja a Népszabadság.

A Népszabadság cikke szerint az államnak komoly tervei lehetnek még azzal az 56 hektáros, a ­Kopaszi-gátat is magában ­foglaló területtel, amely a napokban került a kormányfő barátjaként ismert Garancsi István vezette Market-csoport, illetve a Kóbor Miklóshoz, a Wallis egykori tranzak­ciós igazgatójához tartozó River Dunainvest érdekeltségébe. A társaságok célja, hogy a közpark megtartása mellett elindítsák a régóta tervezett fejlesztéseket, lakó- és irodaövezetet alakítsanak ki.

A 2024-es budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmánya alapján a médiaközpontot és a teniszcentrumot is ott, a reménybeli játékok csepeli fő helyszínével szemben építenék fel. A dokumentum több helyszín-variációval számol, de a Kopaszi-gát környéke mindegyikben szerepel. Olyannyira, hogy a tervek egy vasúti megálló kialakításáról is szólnak. A sajtóközpont önmagában 72 milliárd forintos beruházás lenne, a teniszcentrumot csaknem 18 milliárdból alakítanák ki. Az egyik verzió a közvetítőközpontot is oda tervezi.

A hatástanulmány nem szán jelentős szerepet magánbefektetőknek az olimpiai beruházásokban. Ez azt valószínűsíti, hogy ha Budapest elnyeri a rendezési jogot, az állam a közcél érdekében kisajátítja majd a területet. A Népszabadságban korábban bemutatott hatástanulmány a telek északi részére tervezett teniszközpont esetében 7,7 milliárd forint előkészítési és kisajátítási költséggel kalkulál. Ugyanakkor felveti azt is, hogy mivel a terület egy része üzleti célra hasznosítható a játékok után, az állam időlegesen bérbe is veheti a telket.

Budapest persze még nem nyerte el az olimpiarendezés jogát; döntés csak jövő ősszel várható. A Garancsiék által megszerzett telek ettől függetlenül is értékes, ráadásul a tranzakció időzítése is beszédes a lakásépítés áfájának csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény miatt. A kormány tízmillió forint támogatást és ugyanennyi kedvezményesen kamatozó hitelt ad azoknak a fiatal házaspároknak, amelyek vállalják, hogy három gyermeket nevelnek fel. Ekkora kedvezmény csak új építésű ingatlanokra kapható, tehát az várható, hogy új beruházások indulnak el.

Garancsi István Eximbank kopaszi gát olimpia
Kapcsolódó cikkek