Közélet

Népszavazást ír ki a kormány a betelepítési kvótáról

Népszavazást írnak ki, hogy a betelepítési kvótáról ne dönthessen az EU a parlament megkérdezése nélkül.

A kormány népszavazást ír ki a kötelező betelepítési kvótákról - jelentette be Orbán Viktor a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A kérdés úgy fog szólni: Akarja-e, hogy az az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező telepítését?

"Nem életmódkérdésekről teszünk fel népszavazást", hanem arról, hogy "kikből áll a magyar nemzet" - ezt válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogy a vasárnapi zárvatartásról tartanak-e népszavazást. Azt is megkérdezték tőle: lemond-e a kormány, ha nem lesz sikeres a népszavazás. Erre annyit válaszolt a kormányfő: ezt nem vitatták még meg.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, az összes választásra jogosult állampolgár legalább felének el kell mennie szavazni. Ahhoz, hogy eredményes is legyen a referendum, az összes szavazó több, mint felének ugyanazt a választ kell választania. Vagyis nem elég a többséget megszereznie a kormánynak a saját álláspontja mellé, legalább 4,1 millió szavazót el is kell vinniük az urnához - ez közel 950 ezerrel több, mint ahányan például a Fideszre és a Jobbikra szavaztak 2014-ben, de annál is közel négyszázezerrel több, mint ahányan egyáltalán szavaztak az akkori baloldali összefogást választókon kívül.

Népszavazás kvóta
Kapcsolódó cikkek