Közélet

Letartóztatták a hősszerelmes gépeltérítőt

Eltérített egy egyiptomi személyszállító repülőgépet egy férfi, akit korábban politikai menedékkérőként regisztráltak Cipruson. A férfit letartóztatták.

Letartóztatták Ibrahim Szamahát, aki a délelőtti órákban még azt követelte, azonnal szállítsák a reptérre exfeleségét. A nő négy közös gyermekükkel azonnal elindult a ciprusi reptérre.

Közben Nikosz Anasztasziadisz, Ciprus elnöke megerősítette, Szeif Eldin Musztafa nem tagja egyetlen terrorszervezetnek sem. A férfi az atlantai egyetem professzora és volt katonatiszt, aki nem ért egyet Szíszi elnök rendszerével, ezért az egyiptomi női rabok kiszabadítását követeli. Az elnök szerint szerelmi csalódás miatt térítette el a gépet, a férfi kihallgatása jelenleg is zajlik. 

Nyiltakozott az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter

A géprabló egyelőre nem fogalmazott meg követeléseket - közölte az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter sajtótájékoztatóján. Kiemelte, nem tudták, hogy a férfin lévő robbanóöv valódi vagy sem. Ők azonban végig valódiként kezelték.

Járattörlések és késések

A BBC szerint a helyszínen várakozó utasok nem a gépeltérítés miatt, hanem a késések és a járattörlések miatt idegeskednek.

Az EgyptAir MS-181-es járata 9-körül érkezett meg a ciprusi Lárnakába. A fedélzeten a személyzettel együtt hatvanan voltak. A ciprusi Sigma Live hírpoltál szerint a légi irányítást helyi idő szerint 08:30-kor értesítették a repülőgép eltérítéséről.

Az izraeli légierő riadóztatta gépeit az egyiptomi géprablás miatt

Az izraeli légierő gépei rövid időre a levegőbe emelkedtek, hogy megakadályozzák az elrabolt egyiptomi utasszállító repülőgép behatolását az ország légterébe - értesült a Háárec című újság honlapja kedden.

Az izraeli hadsereg légiereje a géprablás vagy annak kísérlete esetén szokásos rutineljárásnak megfelelően védte az izraeli légteret. Amikor bebizonyosodott, hogy a repülőgép nem repül az Egyiptommal szomszédos Izrael fölé, a harci repülők visszatértek bázisukra.

Egyiptom gépeltérítés
Kapcsolódó cikkek