Közélet

Civil ruhában is ingyen utazhatnak a mentősök a BKV-n

Május elsejétől az ország valamennyi főállású mentődolgozója ingyen használhatja a budapesti tömegközlekedést.

A tűzoltók, a rendőrök és a közterület-felügyelők már eddig is utazhattak jegy nélkül a BKV járművein, feltéve, ha egyenruhát viselnek és szolgálatban vannak - írja a NOL. Most hozzájuk csatlakoztak a mentők, igaz, ők azzal a jelentős könnyítéssel: szolgálati időn kívül és „civil" ruhában is ingyen utazhatnak.

A lap szerint noha a főváros ajándékának örülnek a mentőknél, a kedvezmény bevezetése korántsem volt zökkenőmentes. Félreértést okozott például az, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése egészen pontosan úgy szólt: „Az Országos Mentőszolgálat hivatalos egyenruháját viselő munkatársa Budapest közigazgatási határától függetlenül, a BKK által megrendelt személyszállítási közszolgáltatásokon a járatok teljes vonalhosszán szolgálati igazolványának a birtokában díjmentes utazásra jogosult".

Mivel azonban a mentők előírásai szerint az egyenruhát közegészségügyi okokból nem lehet szolgálaton kívül hordani, a gyakorlatban úgy alkalmazzák majd az új szabályt: az egyenruha helyett elég lesz a mentőszolgálat jelvényét és a mentős igazolványt bemutatni. Csakhogy ez sem lesz egyszerű: most ugyanis jelvénye és mentőigazolványa sincs mindenkinek.

A lap kérdésre, Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője megerősítette: a mentődolgozók nem egyenruhával, hanem a ruházaton elhelyezett OMSZ-emblémával és érvényes szolgálati igazolványukkal igazolják magukat. Szerinte mentőigazolvánnyal minden, már nem próbaidős mentődolgozó rendelkezik. Hozzátette azonban, hogy többeknél éppen most cserélik, pótolják az igazolványt.

BKV mentősök
Kapcsolódó cikkek