Közélet

Várólistán a seregélyesi Zichy–Hadik-kastély

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezére mostanáig tulajdonos volt a seregélyesi kastélyt üzemeltető cégben, amelyiknek az ingatlanát a jordán hátterű Pharaon vette meg.

Mozgolódást eddig ugyan nem tapasztaltak Seregélyes nagyközség lakói a Zichy–Hadik-kastély táján, de remélik, hogy öt év után végre újra megnyitják a szebb napokat látott hotelt. Horváth Sándor polgármester 2017-es kezdésben és abban bízik, hogy legalább harminc embernek munkát ad majd a Velencei-tóhoz közeli település nevezetessége. Korábbi hírek szerint a terv az volt, hogy a befektető luxushotellé alakítja az ingatlant.

A klasszicista műemlék 2014 végén kelt el, a jordán befektetői hátterű Pharaon-Alfa Kft. szerezte meg, legalábbis a közvetlenül a vásárlás előtt alapított projekttársaságba tulajdonosként az ammani illetőségű Ammar M. A. Abu Nabaust jegyezték be. A cég a hotelt valaha működtető Kastély Hotel Seregélyes Vendéglátóipari Kft. felszámolási eljárásában jutott az ingatlanegyütteshez, benne a 12,8 hektáros műemlékkel. A Világgazdaság megkeresésére, a vételárat feszegető kérdésre az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. felszámolóbiztosa nem reagált, annyit tudni, hogy az utolsó, 2014. novemberi hirdetményben 320 millió forintra tartotta az ingatlanegyüttest.

Nem reagált a Pharaon sem arra a kérdésre, hogy várhatóan mikor kezdik a felújítást, amint azt sem tudni, befolyásolja-e magyarországi terveiket a Pharaon körül az utóbbi hetekben kitört vihar. Pharaon-cégek több komoly projektben érdekeltek, például a nemrég megszerzett egykori Postabank-székházban, amely ügylet kapcsán a Pharaont a miniszterelnöki vejjel, Tiborcz Istvánnal is kapcsolatba hozta a Válasz.hu. Nemkülönben a Magyarországon erős pozíciókat kiépített jordán Naffa fivérekkel. Olyan alapon, hogy Zaid felbukkant egy időre a Pharaon-Alfában kézbesítési megbízottként, a fővárosi Béla király úti rezidenciája pedig egyben a cég székhelye. A vihar nem ezen kapcsolatok, hanem a Pharaon háttere miatt keletkezett, s az apparátus most azt igyekszik kihámozni, hogy van-e köze a Magyarországon tucatnyi céget létrehozott Pharaonnak a szaúdi olajmágnáshoz, Ghait Pharaonhoz, s ez, illetve az üzletember kapcsolatai jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot.

Az először 2008-ban, majd véglegesen 2010-ben bedőlt Kastély Hotel Kft. felszámolása még nem fejeződött be, sőt a cégben a múlt hónapban még tulajdonosváltásra került sor. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Szivek Norbert adta el az üzletrészét. A vevő elég különös: Csóri Lajos Tibor, aki a Csengery Hotel Kft.-ben lelhető fel, e cég kényszertörlését még tavaly elrendelte a bíróság. Csórit pedig öt évre eltiltotta, ennek értelmében nem szerezhet gazdasági társaságban kizárólagos vagy többségi befolyást, és vezető tisztségviselő sem lehet. A Világgazdaság kérdésére, hogyan került a vendéglátós cégbe, és hogyan talált a vevőre, Szivek Norbert fővagyonkezelő azt válaszolta, hogy évekkel ezelőtt, egy végrehajtási eljárás révén szerzett 100 ezer forintnyi üzletrészt, amely már akkor is felszámolási eljárás alatt állt. A cégbejegyzés szerint valóban 2012-ben jelent meg a hotelcégben, és az akkor még magánvállalkozó Szivek zürichi lakcímmel szerepelt. Sok erőfeszítést nem tett az behajtásának érdekében, és a felszámoló sem kecsegtetett megtérüléssel. „Most jött valaki, aki szerencsét próbál, eladtam neki” – indokolta a kiszállást.

V. F. I. -->

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő
Kapcsolódó cikkek