Közélet

Népszavazás: végre itt a hivatalos végeredmény!

A levélszavazatok összeszámlálását is befejezték, így most már végeredményt hirdethettek a népszavazásról.

Befejezte a Nemzeti Választási Iroda a vasárnapi népszavazáshoz érkezett levélszavazatok összeszámlálását csütörtök késő este, így megvan az előzetes végleges eredmény - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Eszerint az összes választópolgár 41,31 százaléka szavazott érvényesen: 56 ezren igennel, 3 millió 361 ezren nemmel. Összesen 225 099-en szavaztak érvénytelenül, ami a leadott szavazatok 6,2 százalékát jelenti.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint a 130 356 érvényes levélszavazat 99,23 százaléka volt nem, és 0,77 százaléka igen voks. Elmondta: a határon túl élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgároktól 154 ezer levélszavazat érkezett az NVI-hez, ebből lett 130 ezer érvényes.

Az NVI-ben ma kézzel is megszámolják a levélszavazatokat, ezután tudják a végleges adatokat - tervei szerint kedden - benyújtani a Nemzeti Választási Bizottságnak, amely kiállítja az eredményről a jegyzőkönyvet, a jogorvoslati határidők lejárta után pedig megállapítja az országos népszavazás végeredményét - tájékoztatott az NVI elnöke.

szavazás migráció bevándorlás Népszavazás menekült migráns érvényesség
Kapcsolódó cikkek