Közélet

Bankadót akar a vezető cseh kormánypárt

A banki különadó bevezetését javasolja választási programjában a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a jelenlegi hárompárti kormánykoalíció legerősebb pártja - közölte Bohuslav Sobotka kormányfő, pártelnök kedden Prágában sajtótájékoztatón.

Csehországban az idén, nagy valószínűséggel októberben, képviselőházi választást tartanak.

A javaslat a bankok aktívumainak nagyságától függően négy adósávval számol. A legmagasabb, 0,3 százalékos adósáv azokra a bankokra vonatkozna, amelyek eszközállománya meghaladja a 300 milliárd koronát. A legalacsonyabb, 0,05 százalékos adósáv pedig az 50 milliárd koronánál kisebb mérlegfőösszegű pénzintézetekre vonatkozna.

A jobboldali ellenzéki pártok azonnal bírálták az elképzelést, s azt hangsúlyozták, hogy az új adók bevezetése helyett inkább az adórendszert kellene egyszerűsíteni.

A szabályok szerint  a bankadó eddig nem függött a pénzintézetek nagyságától. Az új rendszer szerint az államkassza évente több mint 11 milliárd korona (125,5 milliárd forint) bevételi többlethez jutna.

Bohuslav Sobotka felhívta a figyelmet arra, hogy az tagállamainak többségében, összesen 15 országban van banki különadó.

"Szeretnénk, ha a bankok nagyobb mértékben vennék ki részüket a finanszírozásából. Jelenleg nincs megfelelő mechanizmusunk, amely megakadályozhatná a bankok nyereségének külföldre áramlását" - jelentette ki a miniszterelnök.  Közlése szerint 2000 óta összesen 460 milliárd korona folyt így el Csehországból külföldre.

Csehországban 2016 végén összesen 45 bank működött. Öt banknak - Ceská sporitelna, Komercní banka, CSOB, UniCredit Bank, Raiffeisenbank - volt  300 milliárd koronánál nagyobb  eszközállománya. A cseh bankszektor teljes eszközállománya a jegybank kimutatása szerint 5900 milliárd koronát tett ki.

Csehország bankadó
Kapcsolódó cikkek