Közélet

Kitiltják a régi dízeles autókat Stuttgartból

Stuttgartban a jövő évtől tilos lesz a régebbi dízeles autók használata, a német tartományi főváros így harcol a légszennyezés ellen.

A 2014 szeptemberében hatályba lépett Euro-6 európai károsanyag-kibocsátási norma taz Euro-5-ös normához képest a nitrogén-oxid-kibocsátást megfelezi, kilométerenként 0,08 grammra csökkenti. Stuttgart az első német város amely ilyen szigorú korlátozást léptetett életbe, Párizsban és Oslo-ban már régebben tilos az elöregedett járművek használata.

A légszennyezési értékek miatt Budapesten is felmerült a szmogriadó szabályainak módosítása. A jelenlegi szabályozás ugyanis életszerűtlen: csak több napos késéssel lépnek életbe a forgalomkorlátozások. Az is igaz ugyanakkor, hogy hazánkban nem elsősorban a közlekedés miatt piszkos a levegő: az őszi-téli fővárosi szállópor-szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg csak egyhatoda köthető a közlekedésikibocsátásához.  A légszennyezés komoly egészségügyi problémákat okoz, költségeit még becsülni is nehéz!

A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20 százalékban járul hozzá, továbbá 5 százaléka a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 százalékkal  több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy amennyi itt keletkezik.

légszennyezés környezetvédelem közélet
Kapcsolódó cikkek