Közélet

Március 13-án lehet szavazás a köztársasági elnökről

A Fidesz frakció Áder János jelölését támogatja, a szocialisták Majtényi Lászlót jelölik a köztársasági elnöki posztra, március 13-án dőlhet el, ki lesz az elnök.

Egyhangúlag támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János legyen ismét a kormánypárti képviselőcsoportok jelöltje az államfői posztra. Az elnökválasztás várhatóan március 13-án lesz a parlamentben, de az erről szóló végleges döntést Kövér László házelnök hozza majd meg - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus elmondta: a frakciószövetség támogatta azt a kezdeményezést, hogy ha két államfőjelölt lesz, akkor a szavazás előtt mindketten felszólalhassanak az Országgyűlésben, parlamenti vita viszont nem lesz. A frakcióvezető 90 százalékra tette annak valószínűségét, hogy március 13-án lesz az államfőválasztás a parlamentben. A döntés a házelnöké, ő pedig ezt a március 6-i plenáris ülésen közli hivatalosan - tájékoztatott, hozzátéve, hogy akkor nyílik meg a jelölések lehetősége is.

Az MSZP Majtényit jelöli

Az MSZP-frakció úgy döntött, hogy Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Intézet elnökét ajánlja köztársaságielnök-jelöltnek - mondta Tóth Bertalan frakcióvezető szerdán Budapesten a képviselőcsoport évadnyitó ülése szünetében tartott sajtótájékoztatón. Majtényi László az ország szabadságának helyreállítását nevezte az egyik legfontosabb célkitűzésnek.

A volt ombudsman szerint a Fidesz-kormány elvette az ország, a személyek szabadságát, az autonómiák utolsó kis darabkáit próbálják most megvédeni. Vissza kell szereznünk a szabadságot - közölte, jelezve, erről szól programja. Felidézte, hogy a civilek javasolták köztársaságielnök-jelöltnek, és azért mondott igent, mert azt gondolta, hogy így lehetősége lesz a szabad, demokratikus, szolidáris Magyarországról beszélnii. Hozzátette: az alaptörvény szerint a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie. Majtényi László szerint ebben korábbi ombudsmanként van egy kis tapasztalata.

Áder János Majtényi László köztársasági elnök
Kapcsolódó cikkek