Közélet

Ankara már a menekültáradat kiengedésével fenyeget

Törökországnak újra kell értékelnie az Európai Unióval (EU) tavaly március 18-án kötött menekültügyi egyezményt, annak is különösen azt a pontját, amely a szárazföldi határátlépésekre vonatkozik - jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség Ömer Celik török EU-ügyi miniszter szavaira hivatkozva.

Celik hangsúlyozta: a paktumnak köszönhetően az Égei-tengeren zajló, sokszor halálos áldozatokat követelő menekülthullámnak sikerült elejét venni és Törökország bizonyos értelemben megmentette az emberiség becsületét.

A tárcavezető szerint az unió nem tartotta magát az egyezményhez, Törökországnak pedig nincs kötelezettsége az EU felé.

Celik hétfőn korábban kijelentette, biztos, hogy lesznek Hollandiát érintő török szankciók, amiért a holland hatóságok szombaton nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyen az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen. Az eset diplomáciai vitát okozott a két ország között.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap kijelentette, hogy Hollandia meg fogja fizetni az árát annak, hogy kárt okozott a holland-török kapcsolatoknak.

Federica Mogherini, az kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, a bővítési tárgyalásokért felelős uniós biztos arra kérték Ankarát, hogy tartózkodjon az olyan túlzó nyilatkozatoktól és lépésektől, amelyek a kölcsönös feszültséget tovább súlyosbítják Törökország és Hollandia között. Celik a kijelentésekre reagálva kifejtette: Mogherini teljesen helytelen megállapítást tett. Nem a kellő módon értékelte a történteket. Hozzáállása apolitikus, nyelvezete nem megfelelő a státusához - vélekedett Celik.

Az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó alku értelmében Görögország visszaküldheti a Törökországból március 20. után érkezett, a hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Az EU-tagországok ezért cserében - egy 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Ankarától annyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Az unió emellett beleegyezett, hogy új lendületet ad a török állampolgárok schengeni vízumliberalizációjáról és a Törökország uniós csatlakozásról szóló tárgyalásoknak, illetve felgyorsítja a törökországi menekültek ellátásához felajánlott 3 milliárd euró kifizetését, majd amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor 2018 végéig további 3 milliárd eurót biztosít.

populizmus Törökország menekültek kampány
Kapcsolódó cikkek