Közélet

Fogy a levegő a jobboldali francia elnökjelölt körül

Egyre fogy Francois Fillon jobboldali elnökjelölt mozgástere, sorra fordulnak ellene stábjának tagjai és párttagjai. Közben Emmanuel Macron már a legnépszerűbb az elnökjelöltek közül, megelőzve a szélsőjobboldali le Pent.

Lemondott pénteken a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztási kampányban betöltött tisztségéről Thierry Solere, Francois Fillon konzervatív jelölt egyik szóvivője. A jobboldali képviselő volt a hatvanadik politikus, aki elhagyta a családtagjai feltételezett parlamenti állásaival megvádolt jobboldali jelölt kampánystábját.

A Libération napilap számlálója szerint percről perce nő a Fillonnal szerda óta szembeforduló képviselők száma, amely péntek kora délután elérte a 71-et. Francois Fillon maga jelentette be szerdán, hogy március 15-re beidézték a családja feltételezett fiktív parlamenti állásai ügyében eljáró vizsgálóbírók, hogy vádat emeljenek ellene.

Politikustársai arra figyelmeztetik, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában maga ígérte meg, hogy amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől, ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván. Francois Fillon szerdán viszont azt mondta: meg fog jelenni az idézésen, de "nem enged, nem lép vissza". A jelölt "politikai gyilkosságnak" nevezte az ellene folyó eljárást, és ismét tagadta a vádakat.

Az igazságszolgáltatás csütörtök este tudatta, hogy Francois Fillon párizsi lakásában házkutatást tartottak a vizsgálóbírók. Közben a novemberi jobboldali előválasztáson második helyen végzett Alain Juppé, Bordeaux polgármesterének környezete jelezte: Juppé készen áll, hogy átvegye az elnökjelöltséget, ha Fillon mégis visszalép. Egy friss felmérés szerint ha most tartanák az elnökválasztást, Francois Fillon nem jutna be a második fordulóba, Alain Juppé viszont megnyerné az első fordulót Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti front elnöke és Emmanuel Macron független jelölt előtt.

Macron már vezet

A függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter átvette a vezetést Marine le Pentől, a radikális jobboldalinak tartott Nemzeti Front elnökétől a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás első fordulójában - derült ki az Odoxa közvélemény-kutatási intézet felméréséből, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a France2 francia közszolgálati televízió.

Ha most rendeznék az első fordulót, Emmanuel Macron nyerné meg 27 százalékkal a 25,5 százalékot elérő Marine Le Pen előtt. Ez az első felmérés, amelyben Macron a vezető helyre került. A centrista jelölt két százalékpontot javított az elmúlt héten, míg Le Pen másfél százalékpontot esett vissza.  A konzervatív jelölt, Francois Fillon támogatottsága nem változott ebben a felmérésben, 19 százalékkal a harmadik helyen áll.

Fillon Macron elnökválasztás Franciaország
Kapcsolódó cikkek