Közélet

Senki sem akarja betiltani a Heinekent?

Senki sem akarja betiltani a sört, vagy a San Pellegrino ásványvizet, csak a címkén lévő vörös csillaggal van probléma a Fidesz szóvivője szerint.

Kósa Lajos frakcióvezető szerint a vörös csillagnak - és az egész kommunizmusnak - "a nyugati baloldal erős kollaboráns magatartása" miatt más a megítélése, mint a horogkeresztnek. „A vörös csillag jelképe alatt éppúgy egy olyan brutális, embertelen rendszer működött, mint amilyen a náci volt. Mindkettőt elítéljük" - jelentette ki.

Mint azt a Világgazdaság megírta: már a Ház előtt van egy előterjesztés, amely megtiltaná az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását. Halász János a Fidesz-frakció parlamenti szóvivője szerint  az indítvány célja, hogy a vizuális környezetünket ne szennyezzük tovább" önkényuralmi jelképekkel.

„A Heineken is valóban érintett, de ezt a sört senki nem akarja betiltani természetesen, a címkén lévő vörös csillagról van szó" - mondta. Megjegyezte, hogy a San Pellegrino termékeinek csomagolásán is ugyanez a jelkép látható. A szóvivő igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy szerinte a törvény megáll-e majd a nemzetközi színtéren. (A Heineken az egyik erdélyi sörmárka, a Csíki Sör miatti peres ügy miatt került az érdeklődés középpontjába.)

Ugyanakkor, ha egy kérelmező bizonytani tudja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához olyan magánérdek fűződik, amely nem sérti társadalmi csoportok érzékenységét, akkor - a kormány egyedi határozata alapján - továbbra is használhatná a jelképet. A törvényhely megteremti a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés lehetőségét a kereskedelmi forgalomban, szigorú bírság előírásával a vállalkozások bármely formája számára, amennyiben a törvényben foglaltakat megsértik. A törvény a kihirdetés után 30 nappal lépne hatályba, ugyanakkor 2018. január 1-ig nem minősülne bűncselekménynek a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapácsot, az ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet felhasználni a kereskedelemben.


 

Heineken önkényuralmi jelképek sör
Kapcsolódó cikkek