Közélet

Soha ennyi gyerek nem halt meg a szíriai harcokban

Nem kevesebb, mint 652 gyermek halt meg tavaly Szíriában - 255-en közülük iskolában vagy iskola közelében vesztették életüket - közölte az UNICEF.

Húsz százalékkal több gyermek halt meg a szíriai polgárháborúban, mint 2015- ben - ezzel az ország felnövekvő nemzedékének legrosszabb éve lett - jelenti az UNICEF.

A jelentés kiemeli, nem csökkentek a kórházak, iskolák, játszóterek és otthonok elleni támadások - ennek köszönhetően körülbelül 1,7 millió gyermek esett ki az iskoláztatásból.

Az UNICEF szerint 2,8 millió gyermek sorolható a legsérülékenyebb csoportba, akik a nehezen elérhető térségben élnek. Tizedük olyan településen él, ahová nem érkezik meg a humanitárius segítség. Az adatok szerint legalább 851 gyermek szolgál gyermekkatonaként, ez több, mint duplája a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest.

Ezt támasztja alá a Save the Children elnevezésű nemzetközi segélyszervezet jelentése is: egyre több szíriai gyermek szenved úgynevezett toxikus stresszben, amely önpusztításra sarkallja őket - sokan válnak alkohol- és drogfüggővé, vagy fognak fegyvert.

save the children UNICEF Szíria polgárháború
Kapcsolódó cikkek