Közélet

Varsó csak feltételekkel hajlandó aláírni a római nyilatkozatot

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett EU-csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozat lengyel aláírásának feltétele az Európai Unió (EU) egységének megőrzése - ebben az értelemben nyilatkozott szerdán Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes.

Szymanski az uniós ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság ülésén elmondta: a tagállamok között jelenleg egyeztetés alatt álló, az uniós integráció céljait is tartalmazó dokumentumot illetően a tagországok állam-, illetve kormányfői egyetértenek abban, hogy a közös cél az EU gazdasági növekedése, valamint a biztonsági helyzet javítása. 

"Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű kidolgozni helyes, a lengyel elvárásokat tiszteletben tartó nyelvezetet" - fűzte hozzá Szymanski.

"Kulcsfontosságú kérdésnek" minősítette az EU intézményrendszerének koncepcióját. "Elfogadhatatlannak" nevezett "akármilyen, az EU állandó megosztásához vezető próbálkozásokat". Varsó itt "nagyon határozott elvi állásponton" van, mely megszabja "annak feltételeit, hogy a lengyel kormányfő támogathassa és aláírhassa a római nyilatkozatot" - fogalmazott Szymanski.

Az EU és Lengyelország viszonyában az okozott törést, hogy március elején az uniós állam- és kormányfők újraválasztották a lengyel Donald Tuskot az Európai Tanács élére. Tusk személyét belpolitikai okokból elfogadhatatlannak nevezte a varsói kabinet, olyannyira, hogy egyedüli támogatóként ellenjelöltet is állítottak. A sikertelen akció után Beata Szydlo miniszterelnök nem volt hajlandó aláírni a brüsszeli csúcstalálkozó zárónyilatkozatát.

Római Szerződés EU-csúcs Lengyelország
Kapcsolódó cikkek