Közélet

A CEU-törvény felfüggesztésére szólította fel Magyarországot Washington

Az amerikai kormány elvárja, hogy Magyarország ne alkalmazza a felsőoktatási törvény múlt héten elfogadott módosítását. A témában Mark C. Toner külügyi szóvivő nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján.

Újságírói kérdésre nyilatkozott a CEU működését érintő törvénymódosításról az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője - számolt be a 444.hu. Mark C. Toner szerint a törvény fenyegeti az egyetem működését, ám több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti, ezért a probléma jóval túlmutat a Soros György alapította egyetem ügyén.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]Washington azt várja, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény végrehajtását, valamint vizsgálja felül azt. Ehhez az egyetemmel és a többi érintett intézménnyel való egyeztetést sürgetnek. Toner kiemelte, hogy tudnak a több tízezres budapesti tüntetésről és a tudományos élet számos képviselőjének tiltakozásáról is.

Amint arról beszámoltunk, a parlament a múlt héten fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, amely rendkívül nehézzé teszi a CEU számára amerikai diplomák kiadását, mivel államközi szerződéshez köti annak engedélyezését. A tervezet ellen a felsőoktatási szféra és a tudományos élet neves képviselői tiltakoztak, vasárnap pedig a szervezők tájékoztatása szerint nyolcvanezres tüntetést tartottak Budapesten. Áder János köztársasági elnök ennek ellenére hétfőn aláírta a törvényt.

Lengyel professzorok is tiltakoznak

Több mint ötven lengyel dékán, professzor és egyetemi tanár fogalmazott meg levelet a múlt héten a magyar miniszterelnöknek címezve – számolt be a Magyar Nemzet a Gazeta Wyborcza írásáról. Az ismert történészek és társadalomtudósok így fogalmaztak: "Meg vagyunk döbbenve azon, hogy épp egy olyan intézmény bezárása a cél, mely jelentősen hozzájárul a lengyel–magyar kapcsolatokhoz".

CEU Közép-Európai Egyetem USA Soros György felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek