Közélet

Megnevezték a szentpétervári robbantás gyanúsítottját

Hivatalosan is Kirgizisztánból Oroszországba elszármazott Akbarzson Dzsalilovot nevezte meg a szentpétervári metróban elkövetett öngyilkos robbantás gyanúsítottjaként kedden az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Az SZK ezzel megerősítette a kirgiz állambiztonsági szolgálat korábbi bejelentését. A legfontosabb bűnügyekben nyomozó orosz szövetségi hatóság szerint Dzsalilov genetikai nyomot hagyott a második, fel nem robbant pokolgépet tartalmazó táskán is.

Ezért az SZK közleménye szerint a genetikai bizonyítékok és a biztonsági kamerák felvételei alapján "okkal feltételezhető, hogy a metrókocsiban elkövetett terrorcselekmény mögött ugyanaz az ember áll, aki a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson hagyott egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát".

Mint azt a Világgazdaság Online megírta: a tegnapi szentpétervári robbantás halálos áldozatainak száma 14-re emelkedett. Az orosz egészségügyi miniszter, Veronyika Szkvorcova szerint 11 ember a helyszínen halt meg, míg hárman később haltak bele súlyos sebesüléseikbe. A szentpétervári kórházakban 49 sebesültet ápolnak, közülük 12-nek súlyos az állapota. (Magyar állampolgár nincs az áldozatok között.)

Oroszország terrorakció szentpétervári robbantás robbantás
Kapcsolódó cikkek