Közélet

Online szerződések: égető probléma a hiányzó szabályozás

Van lehetőség az Európai Unión belül vagyonmozgatásra és határon túli finanszírozási lehetőségre is, így határon túlnyúló jogérvényesítésre is. Fel kell készülnünk arra az eshetőségre is, hogy itthon kötünk szerződést egy céggel, de a vállalat a későbbiekben külföldre költözik - mondta Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

„A jogérvényesítésben is kialakulhat versenyhelyzet. A szigorú jogérvényesítés oldaláról közelítek a probléma megoldásához” – mondta Parti Tamás. Az elektronikus szerződéskötések elterjedésével a jogviszonyaink egy globális térbe helyeződhetnek át, a folyamat kezdő lépései már elindultak – mondta az elnök.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Parti Tamás. Fotó: Kallus György Parti Tamás. Fotó: Kallus György[/caption]Ebben a globális térben nagyon nehéz jogászként követni az eseményeket, nehéz hogy a teljes folyamatos uralma alatt tartsák, mert túl nagy a földrajzi terület. Ezért a jogi oldal hozzáállásán is változtatni kell.

Olyan újfajta jogi szolgáltatásokat kell kidolgozni, melyek alkalmasak, hogy egy határon átnyúló ügyfélmozgást vagy egy kibertérben szereplő jogviszonyoknak egy olyan biztosítását nyújtson, amely elég flexibilis és biztonságos. A kibertérben való szerződés azt jelenti, hogy nagy számban könnyen lehet szerződést kötni, de egyben csökken a biztonság is, például sokszor nem találkoznak az ügyféllel. A jognak a közjegyzői szolgáltatásnak is meg kell találnia a helyét ebben a rendszerben.

„Mi az az európai közjegyzői okirat?” – teszi fel a kérdést az elnök. A technológia előretörésével a hiányzó szabályozás égető probléma lehet az egész világon, nem csak az EU-ban. A jogharmonizáció nagyon nehéz, aki ezzel foglalkozik, az tudja nagyon jól, hogy ez szinte lehetetlen.

A kontinensen átnyúló szerződéskötések már létrejöhetnek közjegyző és ügyvéd nélkül, de ezen belül sok olyan eset jöhet létre, amikor nem tudják alkalmazni a jogérvényesítést. Ebben segít az európai közjegyzői okirat, egy európai színtérre összehangoltan, koncentráltan elérhető intézmény.

okirat közjegyző jogharmonizáció szerződések elektronikus szerződés
Kapcsolódó cikkek