Közélet

Orhan Pamuk a budapesti könyvfesztivál díszvendége

Tegnap nyílt meg a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a hazai könyvszakma legnagyobb seregszemléje, melyre idén is több tízezer látogatót várnak

Hagyományosan a könyv és a szerzői jogok világnapjához (április 23.) kapcsolódva rendezik meg a budapesti nemzetközi könyvfesztivált – immár 24. alkalommal. A ma nyíló négynapos fesztiválra 25 ország száz szerzője érkezik, és a hazai irodalmi életet közel négyszáz író és költő képviseli.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett seregszemlén évről évre egy-egy ország vagy régió mutathatja be irodalmát. Az elmúlt évtizedek alatt Európa, a tengerentúl és a Távol-Kelet könyvkiadásának színe-java vendégeskedett a budapesti fesztiválon (például: Németország, Spanyolország, Kína, Franciaország, Izrael). Idén a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatja be irodalmát és kultúráját. A meghívott országok kortárs íróival, költőivel mind a Millenárison, mind külső helyszíneken találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivál kezdete óta hagyomány, hogy átadják a budapesti főpolgármester által 1995-ben alapított és az évek során rangos elismeréssé vált Budapest-nagydíjat, melyet a fesztivál díszvendége kap. A díjat eddig a világirodalom olyan nemzetközileg is elismert alkotói vehették át, mint például Salman Rushdie, Michel Houelle­becq, Jonathan
Franzen, Sofi Oksanen, Umberto Eco vagy Amos Oz. A nagydíj történetében eddig egyetlen magyarként a szintén Nobel-díjas Kertész Imre vehette át a díjat. A fesztivál idei díszvendége, a török posztmodern irodalom jeles irodalmi Nobel-díjasa, Orhan Pamuk Péterfy Gergely laudációját követően vette át a díjat. A szerző szombat délelőtt dedikál a vásáron.
A program idén is kiegészül az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljával, mely az 28 tagországának közös kezdeményezésére jött létre és együttes szervezésében valósul meg évről évre.

Érzékeny veszteség az Alexandra boltok bezárása

A hazai könyvpiac egyik nagy szereplőjének, az Alexandrának évek óta tartó válsága és boltjainak januári bezárása érzékenyen érintette a könyvkiadókat és a szakma egészét. A Líra csoport és a Móra Kiadó tulajdonosai hosszú tárgyalássorozatot követően 24 stratégiailag fontosnak ítélt egykori Alexandra üzlet tulajdonjogát szerezték meg, és az általuk alapított Janikovszky és Kolosi Kft. a hónap végéig Líra-Móra márkanév alatt újranyitja őket. Eközben a Líra Könyv Zrt. – mint nagykereskedő – ajánlatot tett a korábban az Alexandra csoporttal szerződésben álló kiadóknak az árukészlet bizományos átvételére is. A Líra Könyv Zrt. emellett növelte saját kereskedelmi és franchise-hálózatát. Így az április végére lezáruló építkezési folyamat végén létrejön az ország legtöbb könyvesboltot üzemeltető hálózata: 92 könyvesboltot működtet majd a Líra csoport. Budapesten a Magvető Kiadó megnyitotta irodalmi kávézóját és könyvesboltját, ahol a kiadó gondozásában megjelent kötetek kaphatók.


Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Orhan Pamuk
Kapcsolódó cikkek