Közélet

Továbbra is stabil az államháztartás

A nemzetgazdasági tárca várakozásainak megfelelően március végén az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 198,1 milliárd forintot tett ki - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóközleményéből.

Az első negyedév folyamatainak ismeretében az államháztartás helyzete továbbra is stabil, ami a költségvetési év teljes egészére jellemző lehet - adta hírül a NGM. Az idei év első három hónapját a központi költségvetés 168,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,9 milliárd forintos deficittel zárta. Ugyanakkor az elkülönített állami pénzalapok 16,4 milliárd forintos többletet értek el. Összehasonlításként: 2016 ugyanezen időszakában az államháztartás központi alrendszere 125,8 milliárd forintos hiányt mutatott.
 
[caption id="" align="alignleft" width="600"]Az idei évre kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka - fotó: AFP Az idei évre kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycél változatlanul a 2,4 százaléka - fotó: AFP[/caption]

A két év január-márciusi egyenlegének eltérő alakulását számos tényező együttesen befolyásolta. Ezek közül a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás hatásai már egyértelműen érezhetőek: az előző évhez képest jelentősen növekedtek a személyi jövedelemadó-bevételek. Ezen kívül egyszeri tételek (például a termőföld értékesítésének összege), valamint az uniós támogatások utólagos megtérítései is megjelentek a büdzsében.

Mérsékeltebben teljesültek ugyanakkor az általános forgalmi adóból származó bevételek, mivel a januártól hatályos, a „jó adózókat” támogató új áfa-visszatérítési szabályok szerint a kiutalást az adóhatóság már 45 napon belül teljesíti a korábbi 75 nap helyett. A kiadások tekintetében főként a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai emelhetők ki, melyek már szinte teljes egészében a 2014-2020-as operatív programokhoz köthetők. Ezek játszottak szerepet abban, hogy csak a március hónapot tekintve a központi alrendszer 378,5 milliárd forintos deficittel zárt.
 
Az idei évre kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka. Ez a kedvező makrogazdasági és költségvetési előrejelzések alapján reális és teljesíthető, amit a stabil befektetői bizalom is visszaigazol.

A januári 123,4 milliárd forintos többlet után a februárt is jelentős, 57 milliárd forintos plusszal zárta az államháztartás központi alrendszere, így 2017 első két hónapjában összesen 180,4 milliárd forintot tett ki a többlet.

államháztartás áfa-visszatérítés Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetés
Kapcsolódó cikkek