BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizalmatlansági indítványt adott be a boszniai ellenzék

Bizalmatlansági indítványt adott be hétfőn három ellenzéki párt a boszniai szerb vezetés ellen – közölte a honlapján a Nezavisne Novine című napilap.

A Demokratikus Haladás Pártja (PDP), a Szerb Demokrata Párt (SDS) és a Népi Demokratikus Mozgalom (NDP) képviselői a boszniai Szerb Köztársaság törvényhozásának kellő számú támogatói aláírást is tartalmazó indítványt adtak át, így bizalmatlansági szavazást kezdeményezhettek Zeljka Cvijanovic miniszterelnök és kormánya ellen. A kormányfő a Milorad Dodik boszniai szerb elnök vezette Független Szociáldemokraták Pártjának (SNSD) a tagja, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének a miniszterelnöke.

Forrás: AFP

A kezdeményezők több mint kétszáz oldalas dokumentumban fejtették ki, miért is kell a kormánynak távoznia. Egyebek mellett azt rótták fel, hogy Zeljka Cvijanovic „megvásárolta” a parlamenti képviselőket annak érdekében, hogy miniszterelnök lehessen, azaz hogy a parlament megszavazza az általa vezetett koalíciót. Ezen felül az ellenzékiek szerint a kormányfő kritikátlanul, mintegy bábként szolgálja ki Milorad Dodikot, illetve a boszniai szerb elnök érdekeit. Ez a boszniai Szerb Köztársaság történetének legrosszabb kormánya – állították az ellenzéki politikusok.

Zeljka Cvijanovic visszautasította az őt ért vádakat, és mivel a 83 fős parlamentben a kezdeményezést átnyújtó három pártnak 31 képviselője van, így minden valószínűség szerint elbukik a bizalmatlansági indítvány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.