Közélet

Éles vita a szocialista főtitkárjelöltek között

Egymás hibáztatása és személyeskedés uralta az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárjelöltjeinek hétfői nyilvános vitáját Madridban.

A spanyol parlament legnagyobb ellenzéki frakciójával rendelkező szocialista párt vezetéséért hárman vannak versenyben: Susana Díaz, az andalúz autonóm kormány elnöke, Pedro Sánchez korábbi pártfőtitkár (2014-2016 között), és Patxi López, aki a spanyol kongresszus elnöke, és a baszk regionális kormány vezetője. Vitán belüli vita (így nevezhető az az éles politikai és személyes szembenállás) Susana Díaz és Pedro Sánchez között bontakozott ki.

Az andalúz vezető felrótta Sáncheznek, hogy vezetésével a PSOE történetének két legrosszabb parlamenti választási szereplését érte el. Szerinte Sánchez hibája, hogy a pártnak nem volt világos irányvonala, a választók valójában nem tudták, hogy mit képvisel a PSOE.

Forrás: AFP

Susana Díaz szerint Pedro Sánchez csalódást okozott azoknak, akik korábban támogatták. „Pedro, a te problémád nem én vagyok. A problémád te magad vagy” – jelentette ki. Sánchez ezzel szemben az andalúz elnök felelősségét firtatta abban, hogy a szocialisták tavaly október végén hatalomra segítették a júniusi parlamenti választásokon győztes konzervatív Néppártot(PP) azzal, hogy tartózkodtak a miniszterelnök személyéről szóló parlamenti szavazáskor. Hangsúlyozta, hogy ez volt a „legrosszabb hiba”, amelyet elkövetett a párt az elmúlt években, tekintve a PP halmozódó korrupciós ügyeit. Ez a döntés frusztrálta a párttagságot – tette hozzá. Patxi López többször megjegyezte: ezt az alkalmat nem arra kellene használni, hogy egymással vitatkozzanak, szerinte a probléma épp a múltba nézés, ahelyett, hogy a jövővel foglalkoznának.

A mintegy 188 ezer fős párttagság vasárnap szavaz az új pártfőtitkárról, a végeredményt pedig június végén ratifikálja a PSOE kongresszusa. A spanyol szocialista pártot jelenleg egy többtagú ügyvezető testület irányítja, miután tavaly októberben belső válság robbant ki a pártban amiatt, hogy milyen közös álláspontot alakítsanak ki a miniszterelnök-választásról. Az akkori főtitkár, Pedro Sánchez elszánt ellenzője volt a konzervatívokkal való együttműködésnek, ám álláspontját leszavazták, ez vezetett a politikus lemondásához. A szocialisták döntése – hogy tartózkodásukkal engedték kormányt alakítani a PP-t – véget vetett a több mint kilenc hónapig húzódó belpolitikai patthelyzetnek, amikor is nem volt teljes jogkörrel rendelkező kormány a dél-európai ország élén.

jelöltek szocialisták vita
Kapcsolódó cikkek