BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közösen ítélte el a manchesteri merényletet az amerikai és palesztin elnök

Donald Trump amerikai elnök keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték a terrorizmust.

A közös sajtótájékoztatón Donald Trump megdicsérte a palesztinokat az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésért és terrorellenes lépéseikért, de azt is hozzátette, hogy „nem tud gyökeret ereszteni a béke ott, ahol elfogadják az erőszakot”. A média képviselői előtt mindketten elítélték a manchesteri terrortámadást, és Abbász elnök hangsúlyozta, hogy kész az amerikai elnök oldalán a harcra a terror ellen. Donald Trump közölte, hogy bármit kész megtenni a palesztinok és az izraeliek közötti béke elérése érdekében, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Abbász is megígérte neki, hogy ők is mindent elkövetnek ebben az ügyben. (Amint arról beszámoltunk, legalább 22 halálos áldozata és 59 sérültje van annak a robbantásnak, amelyet a Manchester Arena bejárati csarnokában, Ariana Grande amerikai énekesnő telt házas koncertjének végén követtek el hétfő este.)

Trump elmondta, hogy Washington „készen áll a béke álmának megvalósítására” a zsidó, a muzulmán és a keresztény gyerekek számára. Hozzátette, hogy szerinte az izraeli-palesztin béke kikövezheti az utat a nagyobb béke számára a térségben és a nagyvilágban. Abbász hangsúlyozta elkötelezettségét a békés megoldás mellett, és kifejtette, hogy a kétállami megoldást támogatja, vagyis az önálló Palesztina létrejöttét az 1967-es vonalak mentén. Kijelentette, hogy a palesztinoknak nincs gondjuk a zsidó vallással, hanem csak a megszállással és a Ciszjordániában létrehozott izraeli telepekkel. Elmarasztalta az izraeli telepeseket, valamint Jeruzsálemet, mert nem ismeri el a palesztin államot.

A két elnök eleinte zárt ajtók mögött, négyszemközt tárgyalt, majd szakértők bevonásával egy nagyobb fórumon is megbeszéléseket folytattak, ahogy ez hétfőn Jeruzsálemben, az izraeli vezetéssel is történt. Betlehembe érkezve a palesztin díszőrség és a két állam nemzeti himnusza fogadta közel-keleti útjának negyedik napján az amerikai elnököt. A palesztinokkal folytatott tárgyalásai után Donald Trump visszatért Jeruzsálembe, ahol előbb a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba látogat el, majd beszédet mond az Izrael Múzeumban, mielőtt ismét repülőre szállna, hogy továbbutazzon Olaszországba, ahol Ferenc pápával találkozik a Vatikánban.

A Vodafone kedden délelőtt azt közölte, a manchesteri események miatt minden, az Egyesült Királyságban roamingoló ügyfele maximum bruttó 10 ezer forint jóváírást kap a május 22-én 22.00 és május 23-án 22.00 óra közötti hívás- és sms-forgalmából.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.