Közélet

Észak-Koreába utazott az amerikai sztár

Ismét Észak-Koreába utazott Dennis Rodman, az amerikai kosárlabda liga volt sztárja – adta hírül a Bloomberg. Az amerikai sportoló azon kevesek egyike, aki találkozott Kim Dzsong Unnal, és kifejezetten „jó barátságot” kötött az észak-koreai vezetővel.

Ismét Észak-Koreába utazott Dennis Rodman, az amerikai kosárlabda liga volt sztárja – írja a Bloomberg. Az amerikai sportoló többször járt az országban, Kim Dzsong Unnal is találkozott már. A CNN tudósítója a pekingi nemzetközi repülőtéren látta a kosarast, aki nem volt hajlandó válaszolni újságírói kérdésre. Phenjanban viszont később megerősítették: a sztár Észak-Koreába tart. Rodman már legalább négyszer járt a kommunista államban, legutóbb több NBA-sztárt is magával vitt. Ekkor egy bemutató mérkőzést játszottak, Kim Dzsong Un születésnapi meglepetéseként. A showman sportoló korábban azt elmondta, az észak-koreai vezető „nagyon rendes fickó”.

A Washington Post a sztár látogatásával kapcsolatban úgy véli, nem kizárt, hogy Donald Trump küldte nem hivatalos misszióra Észak-Koreába. Emellett akár még az is lehetséges, hogy egyenesen a fogvatartott amerikaiak hazavitelére, az amerikai-észak-koreai kapcsolatfelvétel előkészítésén dolgozik a kosaras Phenjanban.

Washington keményebben lépne fel Észak-Koreával szemben

Dennis Rodman látogatása azért is érdekes, mivel Washington újabb szankciókat javasolt az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Észak-Korea ellen atom- és rakétaprogramja miatt. A javaslat ismételten „a leghatározottabban” elítéli az észak-koreai rendszer nukleáris és ballisztikusrakéta-kísérleteit, s felszólítja Phenjant, hogy „maradéktalanul, visszafordíthatatlanul és ellenőrizhetően” mondjon le fegyverkezési programjáról.

 

Washington Trump Kim Dzsong Un Észak-Korea feszültség Dennis Rodman
Kapcsolódó cikkek