Közélet

Két és fél ezer diákot még nem vettek fel sehová

Június 15-én véget ér a 2016–2017-es tanév. A nyolcadikos diákok 97 százalékát már felvették valamilyen középfokú oktatási intézménybe. A felsőoktatásban szeptembertől 106 ezren szeretnének továbbtanulni. A pontszámokat július végén hozzák nyilvánosságra.

A középfokú felvételin a diákok 74 százaléka (61 ezer diák) az általuk megjelölt legelső helyre, 91 százaléka pedig (75 ezer diák) az első három helyen megjelölt iskola valamelyikébe jutott be. A jelentkezők valamivel több mint harmadát gimnáziumba és szakgimnáziumba, 23 százalékát szakközépiskolába és kevesebb mint 2 százalékát szakiskolába vették fel. A mostani beiskolázás adatai nagyon hasonlók a múlt éviekhez – közölte az Oktatási Hivatal.

A nyolcadikosok 3,1 százalékát nem vették fel semmilyen középfokú oktatási intézménybe. Annak a 2520 diáknak, aki nem jutott be egyetlen középfokú intézménybe sem, a továbbtanulását egyénileg, úgynevezett rendkívüli felvételi eljárás keretében kell intéznie. A tanköteles korú tanulóknak a sikertelen felvételijük ellenére is kötelező az iskolaválasztás. Csak Budapesten több száz betöltetlen hely van még, az Oktatási Hivatal honlapján lévő adatok szerint például a kőbányai Szent László Gimnáziumban négy hely maradt sajátos nevelési igényű tanulóknak, de a Vas utcai Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziumában is több mint hatvan hely áll üresen.

A tavalyi kis vagyis a mikrocenzus adatai szerint a 15 évesek és idősebbek között az általános iskola nyolcadik évfolyamánál alacsonyabb végzettségűek aránya 3,2 százalékra mérséklődött Magyarországon. A felnőttek több mint felének volt érettségije vagy ennél magasabb iskolai végzettsége. Azoknak a száma, akik az általános iskola első évfolyamát sem végezték el, valamennyi korosztályban csekély, a népességen belüli arányuk 0,5 százalék körüli. Kevesebben vannak a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők is, arányuk 23 százalék, az idősebb korosztályokban viszont ennél magasabb – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A gimnazisták emelt szintű szóbeli érettségi vizsgái is június közepéig tartanak. Ezeket 181 helyszínen 2809 tantárgyi bizottság előtt tartják meg, csaknem 41 ezer vizsga lesz. A középszintű szóbelik az emelt szintű vizsgák után következnek június 19-től 30-ig.

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre 106 ezren jelentkeztek. A diákok nagy része alapképzésre és osztatlan mesterképzésre jelentkezett. Ösztöndíjas képzésekre 91 ezren szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát mintegy 15 ezer diák jelölte meg elsőként. Első helyen a legtöbben a gazdaságtudományok valamelyikét, a pedagógusképzést és a műszaki képzési terület valamely szakát jelölték meg. A ponthatárokat az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint július 26. körül hozzák nyilvánosságra.

Tanévnyitás pénteken

A 2017–2018-as tanév első napja szeptember 1-je lesz, péntek, vélhetően ekkor mindenhol lebonyolítják az évnyitókat is, azaz még egy szabad hétvégéje marad a diákoknak, tanároknak és szülőknek. Az új tanévben már az első kilenc évfolyamon mindenki – több mint 1 millió 18 ezer diák – ingyenesen kapja a tankönyvet. A kilencedik évfolyam a legdrágább tankönyvek szempontjából, mert ekkor több olyan könyvet kapnak a diákok, amelyet a későbbi évfolyamokon is használnak. A 2016–2017-es tanévben 733 ezren kaptak térítésmentesen tankönyvet, ez a teljes diáklétszám 67 százaléka volt.

 

középiskola felvételi tankötelezettség oktatás mikrocenzus
Kapcsolódó cikkek