Közélet

Nem sikerült kellő számú határvadászt toborozni

Nem áll jól az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a határvádász-toborzással: tavaly szeptember eleje óta a kitűzött 3000-es létszámnak még a harmadát sem sikerült elérni. Pedig a rendőrség óriási erőfeszítéseket tesz: csaknem ötezer toborzó rendezvény eredményeként állt szolgálatba eddig 814 újonc.

A kormány 2016 augusztusában döntött arról, hogy 3000 rendőrrel megerősíti a határvadász bevetési osztályait, „mert tovább erősödött az illegális migrációs nyomás a magyar-szerb, valamint a bolgár-szerb határon, megnőtt a szerb területen várakozók száma, és a későbbiekben sem várható az illegális migráció csökkenése.” A kabinet akkoriban döntött arról is, hogy a 3000 fős létszám-fejlesztéssel egyidőben a Készenléti Rendőrség korábbi határrendészeti igazgatósága mellé egy újabbat hoznak létre, a meglévő hét határvadász bevetési osztály pedig 15 határvadász bevetési osztályra bővül – írja a Népszava.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lap kérdéseire közölte, hogy tavaly nyár végén kezdték el a toborzást, s azóta országszerte 4846 helyszínen keresték az új határvadászokat. A toborzók nem is végeztek rossz munkát, hiszen erőfeszítéseik nyomán idén május 30-ig összesen 3097-en jelentkeztek határvadásznak. Csakhogy – derült ki az ORFK összesítéséből – a jelentkezők közül meglehetősen kevesen állhattak szolgálatba eddig. A 3097 pályázó közül ugyanis „a felvételi eljárás során elvégzett alkalmassági vizsgálatokon 1427 fő kapott alkalmas minősítést.” Ezután is nagy volt a lemorzsolódás: az alkalmasnak találtak és képzésen részt vettek közül, több ütemben, összesen 814-en tettek sikeres záróvizsgát és álltak szolgálatba a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályain. S még ez sem a végleges szám: az ORFK közölte azt is: „a tanulmányaikat megkezdők közül – egyéni, illetve családi problémák miatt – a mai napig összesen 115 fő morzsolódott le.”

 

Készenléti Rendőrség határvadász ORFK határvádász-toborzás Országos Rendőr-főkapitányság
Kapcsolódó cikkek