Közélet

Reggeli a szomszédból, kevesebb étel a kukában

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2017 elején indította el az ÖkoKör Kamra közösségi programot. Az érdeklődők kiscsoportos tanulókörben bővíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat az egészséges és környezettudatos étkezéssel. A résztvevők legalább 10-15 százalékkal csökkentették étkezésük élelmiszer-kilométerét. Vagyis miután felmérték, hogy honnan származik például a reggelijük alapanyaga, ahol lehetett, kerestek közelebbről beszerezhető alternatívát például kimérős termelői tejet. Első pillantásra talán nem tűnik komoly változtatásnak, de ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb ÖkoKör Kamra résztvevő reggelije 25-75 ezer kilométert tett meg, mire az asztalra került, láthatjuk, hogy megdöbbentő számokról van szó.

Forrás: AFP

A legnagyobb szennyezés az értelmetlen szennyezés: a kidobott élelmiszerrel rengeteg energia és víz vész el fölöslegesen. Habár az ÖkoKör Kamra tagjai már eleve környezettudatosabbak a hazai átlagnál, azért ők sem tudják teljesen elkerülni, hogy élelmiszerhulladék keletkezzen a háztartásukban. Viszont egy kis odafigyeléssel szinte mindenkinek sikerült csökkentenie a háztartásában kidobott étel mennyiségét.

Egy résztvevő így összegezte az ÖkoKör Kamra tapasztalatait: „Nehéz mindenben eleget tenni az öko szemléletnek. Sok ellentmondással találkozunk: ha valami egészséges, lehet, hogy nagy a távolság, ahonnan beszerezhető. Ha pedig helyből vásárolok, akkor lehet, hogy nem egészséges. Az embernek meg kell találni a középutat, amin még jó lélekkel járni és élni tud.”

Az élelmiszerek környezeti hatásának csökkentését össztársadalmi szinten is növekvő figyelem kíséri. A Magyarországon elsőként kiadott Tudatos Vásárló Piaci jelentés adatai is ezt bizonyítják. Csak 2014 és 2016 között összesen 360 milliárd forintot költöttünk környezettudatos és etikus élelmiszerre, ezen belül 334 milliárd forintot (bio)piacon vásárlásra, 19 milliárd forintot bioélelmiszerre, 5,4 milliárd forintot szabadtartású tojás és hús vásárlásra, 612 millió forintot Fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) termékekre és 213 millió forintot közösségi mezőgazdaságra.

tudatos vásárlás fairtrade élelmiszer hulladék
Kapcsolódó cikkek