Közélet

Újra a franciákra figyel a világ

Vasárnap rendezik Franciaországban a nemzetgyűlési választások első fordulóját. A voksoláson a parlament alsóházának képviselőit választják újra.

Vasárnap újra Franciaországra szegeződik a világ tekintete, ekkor rendezik meg ugyanis a nemzetgyűlési választások első fordulóját. A kétfordulós választás során a parlament alsóházának képviselőit választják újra. A választási küzdelem izgalmasnak ígérkezik, hiszen az összesen 577 képviselői helyért csaknem nyolcezer, egészen pontosan 7877 jelölt indul majd. Szakértők a voksolás kapcsán abban egyetértenek: a parlament összetétele meg fog változni. Ez egyrészt azért fordulhat elő, mert a 2012-ben megválasztott képviselők jelentős hányada nem jelölteti magát újra, másrészt viszont a jelenleg 314 tagú szocialista frakció jelentősen megfogyatkozhat.

Egyes közvéleménykutatók szerint a szocialisták mindössze 20-30 helyre számíthatnak, amivel történelmi vereséget szenvednek majd el. Az elnökválasztást májusban megnyerő Emmanuel Macron pártja, az LRM ezzel szemben megszerezheti a többséget az alsóházban – várhatóan 30 százalék körüli eredménnyel -, ami az elnöknek lendületet adhat reformprogramja elindításához. A legnagyobb ellenzéki párt, a Francois Baroin vezette jobbközép Köztársaságiak, a képviselői helyek 20-23 százalékra számíthatnak, míg Marine Le Pen Nemzeti Frontja 17-18 százalékot érhet el a választáson.

Marine Le Pen Macron LRM baroin francia választás
Kapcsolódó cikkek