Közélet

Budapesten elbukná a Fidesz a választásokat?

A fővárosi lakosság 35 százaléka a következő választás után egy baloldali, liberális kormánynak örülne a leginkább, 27 százalék a Fidesz további kormányzásának.

Budapesten vezet az ellenzék – írja felmérésében a Republikon Intézet. A cég Budapesten elvégzett telefonos közvélemény-kutatásának eredményeiből kiderült: a fővárosi lakosság 35 százaléka a következő választás után egy baloldali, liberális kormánynak örülne a leginkább, 27 százalék a Fidesz további kormányzásának, 11 százalék egy Jobbik-kormánynak örülne legjobban, 26 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Az összes budapesti lakos 21 százaléka a Fideszre, 10 százaléka az MSZP-re, 7 százaléka a Jobbikra, 5-5 százaléka a DK-ra vagy a Momentumra, 4 százaléka a LMP-re, 3 az MKKP-ra szavazna, az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a MOMA pedig 1 százalékon állnak.

A kutatásból kiderül, a budapestiek – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – a főváros előtt álló legnagyobb feladatnak az M3-as metró mielőbbi felújítását tartják.

A kormányzat beruházási elképzeléseivel a Fidesz szavazói sem értenek egyet. Hiába tartja fontosnak a kormányzat a sportberuházásokat, a budapestiek döntő többsége (78 százalék) szerint nem érdemes a budapesti forrásokat az új Puskás Ferenc Stadionra költeni, és még a Fidesz szavazói közül is többen utasítják el az elképzelést, mint ahányan támogatják azt – írja a cég.

Ugyan a belvárosi bulinegyedben szórakozó külföldiek okozta problémák mind gyakrabban érik el a média ingerküszöbét, a budapestiek szerint nem túl magas a turisták száma a fővárosban. A megkérdezetteknek mindössze 24 százaléka gondolja úgy, hogy túl sok a turista a városban, 63 százalékuk nem ért egyet ezzel.

A budapestiek háromnegyede egyetért abban, hogy a fővárosban beszedett nagyobb részét kellene Budapesten elkölteni. Alig mutatkozik különbség ebben a választók pártpreferenciája szerint: a Fidesz szavazóinak 67, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 84, a Jobbik-kormányt preferálóknak pedig 76 százaléka gondolkodik így.

kutatás Budapest MSZP kormány Jobbik Fidesz
Kapcsolódó cikkek