Közélet

Kiakadt az EU, hogy Erdoganék újságírókat és jogvédőket börtönöznek be 

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy tömegesen börtönöznek be újságírókat, akadémikusokat, írókat, ügyvédeket és jogvédőket Törökországban

- hangsúlyozta Johannes Hahn uniós bővítési biztos kedden Brüsszelben, a török kormány képviselőivel folytatott tárgyalásai után.

Törökországban bebörtönzött emberi jogi aktivisták szabadon bocsátását követelik az Amnesty International és az Avaaz civil szervezetek támogatói az Európai Tanács brüsszeli székházánál 2017. július 25-én. Ezen a napon az részéről Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezetésével tárgyalások kezdődtek az EU és a török kormány képviselői között a felek viszonyáról. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Hahn leszögezte, hogy biztosítani kell a tisztességes eljárást mindenki számára, az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva. Kiemelte azt is, hogy a szólás és az egyesülés szabadsága a demokratikus társadalmak alappilléreit jelentik.

Az Európai Unióhoz való közeledésnek feltétele az emberi jogok, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok tisztelete – figyelmeztetett.

A keddi találkozón az EU-t Hahn mellett Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Törökországot pedig Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter és Ömer Celik EU-ügyi miniszter képviselte.

Kapcsolódó cikkek