Közélet

Öldöklő csata várható a Tour trónjáig

A doppingbotrányok után próbálja helyreállítani nimbuszát a Tour de France, ahol idén mindenki Chris Froome babérjaira tör. A rajttól 21 szakasz és 3540 kilométer a cél – irány a Champs-Élysées!

Az idei immár a 104. Tour de France, a franciaországi országúti kerékpáros körverseny útvonala a szomszédos országok közül ezúttal Németországot, Belgiumot és Luxemburgot érinti. A 21 szakaszon 3540 kilométer vár a résztvevőkre mindössze két pihenőnap közbeiktatásával, a mai, negyedik etap 207,5 kilométer a luxemburgi Mondorf-les-Bains és az északkelet-franciaországi, ásványvizéről ismert Vittel között. Az összdíjazás 2,28 millió euró, vagyis több mint 700 millió forint, egy szakasz megnyerése 11 ezer eurós bónuszt jelent, az összetett győztesnek pedig 500 ezer euró üti a markát.

Forrás: AFP

A nagy nemzetközi fogadóirodákhoz hasonlóan a hazai Tippmix is a címvédő, negyedik Tour-diadalára készülő Chris Froome sikeréért kínálja a legalacsonyabb nyereményszorzót (1,8). Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Team Sky brit klasszisára egykori ausztrál csapattársa, a ma már a BMC Racing Teamet erősítő Richie Porte jelentheti a legnagyobb veszélyt, de az emelkedőkön a kolumbiai Nairo Quintana (Movistar Team) is alaposan megizzaszthatja.

Július 23-ig, amikor is a párizsi Champs-Élysées-n tekerve véget ér a háromhetes megpróbáltatás, az 1-es rajtszámú Chris Froome-nak sem lesz egyszerű dolga, mindenesetre a 635 települést érintő útvonal mentén 11 millió szurkoló biztathatja a kerekeseket. A Sportlab becslése szerint a résztvevők átlagosan 403 200-szor nyomják le a pedált a viadal során, de mindez aligha lepi meg a francia Sylvain Chavanelt, aki idén már 17-edszer indul (2001–2017), ezzel beállítva az ausztrál Stuart O’Grady (1997–2013) és a német Jens Voigt (1998–2014) rekordját. A 380 Tour-dolgozó mellett egyébként 23 ezer biztonsági ember is felel a zökkenőmentes lebonyolításért, egyúttal a 22 csapat 198 versenyzőjének biztonságáért.

A nyitónapi 14 kilométeres düsseldorfi időfutamon – amit a brit Geraint Thomas nyert – lesz még az utolsó előtti napon is egy hasonló verseny (Marseille, 22,5 km), amely műfajából adódóan csak a töredéke a leghosszabb, 222,5 kilométeres napi penzumnak Embrun és Salon-de-Provence között. Az idei Tour de France legmagasabb pontja pedig a 2642 méteren fekvő Col du Grand Galibier, ahonnan lélegzetelállító a panoráma a Rhone-völgyre és az Alpok csúcsaira egyaránt. A Tour próbál megújulni a zajos doppingbotrányok után, és nyitni a nők, illetve a fiatalabb korosztályok felé. Sokak szerint azonban szó szerint emberfeletti teljesítményt, olykor 60-70 km/órás befutókat követel a sportolóktól a körverseny: az oxigénellátást javító eritropoetin (EPO) használata után korábbi győztesek doppingbeismerései vertek fel negatív hullámokat, az utóbbi évek azonban ilyen értelemben csendesebben teltek. A sportág szerelmesei közt csak a helyszínen 18 millió ajándéktárgyat osztanak szét a szervezők, de a verseny ma már a közösségi médiában is egyre fajsúlyosabb tényező: a Twitteren 2,81 millióan, a Facebookon 2,44 millióan, az Instagramon pedig 671 ezren követik.

Tour csata verseny Alpok
Kapcsolódó cikkek