Közélet

Angolában ismét a kormánypárt nyerte a választásokat

Az Angolát négy évtizede kormányzó Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért (MPLA) nyerte a szerdai általános választásokat a szavazatok 64 százalékával – közölte a nemzeti választási bizottság (CNE) csütörtökön.

Az MPLA jelöltje, Joao Lourenco lesz José Eduardo dos Santos utódja az államfői tisztségben, aki 38 évi korlátlan hatalom után döntött a visszavonulás mellett. Ezzel az eredménnyel az Angolának a Portugáliától történt elszakadása – 1975 – óta kormányzó MPLA-nak ismét abszolút többsége lesz a 220 fős parlamentben.

Az MPLA két fő riválisa, az Unita (Nemzeti Egység Angola Teljes Függetlenségért) és a Casa-CE a szavazatok 24,04, illetve 8,56 százalékát kapta – közölte a CNE szóvivője, Julia Ferreira sajtótájékoztatóján. Az Unita megkérdőjelezte a kormánypárt győzelmét. Közölte: számításai szerint mindössze hét százalékkal maradt le az MPLA mögött, és bejelentette, hogy más ellenzéki pártokkal koalíciót hoz létre a kormányzáshoz.

A 75. évében járó dos Santos 2016 végén jelentette be, hogy nem indul egy újabb mandátumért, de várhatóan 2022-ig ő marad a párt elnöke. Lourenco, a 64 éves volt védelmi miniszter és kormányzó a kőolajárak zuhanása következtében súlyos gazdasági válságtól szenvedő országot örököl. Kampányában gazdasági csodát és a korrupció elleni harcot ígért.

Vetélytársai azzal vádolják az országot a marxizmusból kínai mintára a kapitalizmusba elvezető dos Santost, hogy rátette a kezét az ország javaira. A helyzetet jól jellemzi, hogy tavaly az Afrika leggazdagabb asszonyának tartott lányát, Isabelt nevezte ki a nemzeti kőolajtársaság, a Sonangol élére. Fia, José Filomeno, egy 5 milliárd dolláros állami befektetési alapot vezet. Angola az egyik legszegényebb ország.

Angola választás
Kapcsolódó cikkek