BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent Emmanuel Macron népszerűsége

Ismét jelentősen csökkent Emmanuel Macron francia államfő népszerűsége, augusztusban már csak a franciák 40 százaléka volt elégedett a tevékenységével, ami egy hónap alatt újabb 14 százalékpontos csökkentést jelent a júliusi 10 pontos esést követően – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Le Journal du Dimanche című hetilap ismertetett vasárnap.

Edouard Philippe miniszterelnök népszerűségi mutatója is visszaesett, a korábbi 56-ról 47 százalékra.

Az Ifop három hónappal ezelőtti, Macron elnökké választását követő felmérése óta a francia elnök 22 százalékpontot vesztett a népszerűségéből, ami jelentősebb, mint elődjei esetében: 2012-ben a szocialista Francois Hollande tetszési mutatója 54, a jobboldali Nicolas Sarkozyé pedig 67 százalékon állt három hónappal a megválasztásuk után.

Emmanuel Macron, francia elnök
Forrás: AFP

Augusztusban a megkérdezettek 36 százaléka volt „inkább elégedett” Emmanuel Macron tevékenységével, ami 11 százalékpontos csökkenést jelent, és 4 százalék mondta magát „nagyon elégedettnek”, ami 3 százalékpontos visszaesés. Ezzel párhuzamosan az elégedetlenek táborának aránya 43-ról 57 százalékra nőtt. „Inkább elégedetlennek” mondja magát a választók 37 százaléka, ami 9 százalékponttal több mint korábban, a „nagyon elégedetlenek” tábora pedig 20 százalékos, ami 5 százalékpontos emelkedést jelent. A megkérdezettek 3 százaléka nem mondta meg a véleményét.

Edouard Philippe kormányfő tevékenységével a franciák 45 százaléka „inkább elégedett” (-7 százalékpont), és 2 százalékuk „nagyon elégedett” (-2 százalékpont). Az elégedetlenek közül 32 százalék „inkább elégedetlen” (+5 százalékpont), míg 13 százalék „nagyon elégedetlen” (+3 százalékpont). A miniszterelnök tevékenységéről a megkérdezettek 8 százaléka nem mondott véleményt.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a franciák Jean-Luc Mélenchont, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetőjét tekintik a legfőbb ellenzéki politikusnak. A megkérdezettek 59 százaléka szerint a következő években ő testesíti meg leginkább Emmanuel Macron ellenzékét, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke előtt, akit a választók 51 százaléka nevezett meg.

A reprezentatív felmérés augusztus 25-26-án 1023 francia választópolgár megkérdezésével készült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.