Közélet

Macron: Lengyelország szembemegy az EU-val

Emanuel Macron francia elnök a Bulgáriában élesen bírálta Lengyelországot, mert az szerinte sok kérdésben szembemegy az európai értékekkel.

Lengyelország az érdekeivel szembemegy, és azt kockáztatja, hogy több kérdésben is a blokk partvonalára lavírozza magát – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök pénteken Várnában.

Lengyelország ma nem tud példát mutatni Európának, mert úgy döntött, hogy sok kérdésben szembemegy az európai érdekekkel

- mondta Macron a bolgár államfővel, Rumen Radevvel közösen tartott sajtóértekezletén.

Rumen Radev bolgár elnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia államfõt Várnában 2017. augusztus 25-én.
Forrás: MTI

A francia elnök élesen bírálta, hogy Varsó nem hajlandó hozzájárulni a külföldi kiküldetésben lévő alkalmazottakra vonatkozó uniós direktíva szigorításához, a lengyel kormány egy újabb hibájának nevezve ezt.

„A lengyel állampolgárok többet érdemelnek ennél” – szögezte le Macron.

Bulgária az utolsó állomása Emanuel Macron kelet-európai körútjának, amelynek során a francia elnök támogatást igyekezett szerezni az irányelv megszigorításához.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Teodor Melescanu román és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös varsói sajtótájékoztatóján reagált Macron kijelentéseire.

Waszczykowski visszautasította Emmanuel Macron francia elnök bírálatát, és leszögezte: Lengyelország nemzetközileg nem elszigetelt állam, Macronnak pedig azt vetette a szemére, hogy nem követi a közép-európai fejleményeket.

„Lengyelország nem szigetelődik el” – hangsúlyozta Waszczykowski .

Ma egy fontos találkozónak vagyunk a házigazdái, de ezek szerint Macron elnök úr nem követi a híreket, és nem tudja, mi történik Európának ebben a szegletében

- tette hozzá a lengyel diplomácia vezetője.

Bulgária Lengyelország EU Witold Waszczykowski Emanuel Macron
Kapcsolódó cikkek