Közélet

A mexikói fal megépítésénél nincsen fontosabb

Donald Trump megzsarolta a kongresszust, „valódi pénzt” követel az áthatolhatatlan határzár felhúzásához.

A piacokat nem rengette meg Donald Trump amerikai elnök arizonai beszéde, jóllehet megfenyegette a kongresszust, hogy működésképtelenné teszi a kormányzatot, ha a jövő évi költségvetésben nem különítenek el pénzt a mexikói határon felépítendő falra, és utalt arra is, hogy kilépteti az országot az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből (NAFTA). A dollár ugyan némileg gyengült az elnök szavai nyomán, de hamar magához is tért.

Amerikát kifigurázó demonstráció a jelenlegi kerítés déli oldalán. Mexikó egyetlen pezót sem ad Trump hóbortjához.
Forrás: AFP

A fal megépítése Trump egyik legfőbb kampányígérete volt, és a jelek szerint makacsul ragaszkodik is hozzá. A kérdés körül szeptemberben lángolhat fel a vita, amikor a kongresszus tagjai visszatérnek a nyári szabadságról, és el kell fogadni az új költségvetést és az adósságplafon-emelést, valamint meg kell kezdeni az adóreformcsomag kidolgozását. A Politico úgy értesült, hogy Trump az utóbbi napokban egyenesen közölte a tanácsadóival: e kérdések egyikében sem fogad el pártközi megegyezést, ha nem kap pénzt a fal megépítésére, „és ennek valódi pénznek kell lennie”, idézte az elnököt egy magas rangú fehér házi illetékes. Trump azt nem mondta meg, hogy pontosan mekkora összeget akar, de „eleget ahhoz, hogy valóban megkezdődjön az építkezés”. Az arizonai kampánygyűlésen is egyértelműen kijelentette: „Ha le kell is állítani a kormányzat működését, akkor is megépítjük azt a falat.” A képviselőház júliusban már elfogadott egy javaslatot, amely némi pénzt elkülönített a beruházásra, a demokraták ellenállása miatt azonban ez aligha emelkedik majd törvényerőre. Az elnöknek az a kampányígérete pedig már nevetség tárgya, hogy Mexikóval fogja kifizettetni az építkezés árát.

Trump megemlítette a NAFTA felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat is, amelyeknek az első fordulóját éppen a hét végén tartották meg. „Azt hiszem, előbb-utóbb valószínűleg felmondjuk a NAFTA-t” – közölte.

Az elnök egyébként a 75 perces beszéd jelentős részében a charlottesville-i szélsőjobboldali erőszakkal kapcsolatos, ellentmondásos és éles bírálatot kiváltó megjegyzéseit védelmezte, és támadta a saját pártját, amiért nem volt képes visszavonni és felváltani az Obamacare-t.

Trump mexikói fal
Kapcsolódó cikkek