Közélet

Obama békés választásokra szólította fel a kenyaiakat

A választások békés megtartására szólította fel a kenyaiakat Barack Obama volt amerikai elnök hétfőn, a kelet-afrikai országban kezdődő szavazás előestéjén.

„Arra kérek minden kenyai vezetőt, hogy utasítsa el az erőszakot, és tartsa tiszteletben a nép akaratát” – hangsúlyozta nyilatkozatában Barack Obama, hozzátéve, hogy a parlamenti és elnökválasztásnak békésnek és hitelesnek kell lennie.

A volt amerikai elnök apai ágon kenyai származású.

Kedden 19,6 millió kenyai választópolgár járulhat a szavazóurnákhoz
Forrás: AFP

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szintén békés szavazást szorgalmazott. Egy televíziós beszédben arra szólította fel a választókat, hogy szavazatuk leadása után térjenek vissza az otthonaikba, és ott várják meg az eredményeket.

A tíz évvel ezelőtti kenyai választások véres zavargásokba torkollottak, a szavazást követő összecsapásokban több mint 1100 ember halt meg.

Kedden 19,6 millió kenyai választópolgár járulhat a szavazóurnákhoz, hogy államfőt, parlamenti képviselőket és szenátorokat, valamint kormányzókat válasszon.

A felmérések szerint az elnökválasztáson szoros eredmény várható Uhuru Kenyatta hivatalban lévő elnök és ellenzéki kihívója, Raila Odinga volt miniszterelnök között. Az 55 éves Kenyatta – a független Kenya első elnökének fia – a nagyszabású, többségében kínai támogatással megvalósított infrastrukturális fejlesztésekkel és az ország stabil gazdasági növekedésével kampányolt.

Ezzel szemben a 72 éves Odinga – akinek apja szintén a függetlenségi mozgalom egyik egykori vezetője volt – a szegények védelmezőjeként és a számos állami intézményt átható korrupció hangos bírálójaként tűnt fel a kampányban. Sok szavazó számára azonban inkább az etnikai szempont lehet meghatározó: Kenyatta az ország legnépesebb etnikai csoportjának, a kikuju népcsoport jelöltjének számít, Odinga pedig a luo népcsoporthoz köthető, amelynek köréből viszont még soha nem került ki államfő.

Kenya, amely Kelet-Afrika leggazdagabb országa, régóta stabil államnak számít. A heteken át tartó választási kampány is békésen zajlott egészen július végéig, amikor ismeretlen tettesek meggyilkolták a választási bizottság egyik vezető tagját. Előzőleg fegyveresek támadtak William Ruto alelnök házára, ő és családja azonban éppen nem tartózkodtak otthon.

Kedden a biztonsági erők 180 ezer tagjának bevetésével biztosítják majd a választások rendjét. A szavazás lebonyolítását több ezer megfigyelő, köztük számos külföldi követi majd figyelemmel. Az Afrikai Unió megfigyelőmisszióját Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök vezeti, John Kerry volt amerikai külügyminiszter áll a Carter Center megfigyelőcsoportjának élén, de megfigyelőket küldött az Európai Parlament is.

Előzetesen több megfigyelő, köztük az ENSZ három jelentéstevője is úgy vélte, hogy 2007 óta Kenya jelentős haladást ért el „a demokrácia megerősítésében”. Genfi nyilatkozatukban mindazonáltal, az elmúlt hetek erőszakcselekményeire tekintettel, a politikai szereplők békés fellépésének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Obama választás Uhuru Kenyatta Kenya
Kapcsolódó cikkek