Közélet

Továbbra sem fogadja el a kenyai választások eredményeit az ellenzék

Hajlandó elfogadni a kenyai választások eredményeit az ellenzék azzal a feltétellel, ha a központi választási bizottság biztosítja számára a szervereihez való hozzáférést – jelentette ki pénteken James Orengo, az ellenzéki koalíció egyik képviselője.

„Készen állunk arra, hogy elfogadjuk a szervereken található eredményeket” – mondta Orengo, aki arra kérte a választási bizottságot, hogy tegye hozzáférhetővé az adatokat a jelölteknek és a választási megfigyelőknek is.

Raila Odinga, a kenyai ellenzék államfõjelöltje voksol
Forrás: (MTI/EPA/Daniel Irungu)

Wafula Chebukati, a központi választási bizottság elnöke csütörtökön azt mondta, hogy a választási bizottság várhatóan péntek délig teszi közzé a végleges eredményeket. A szavazatok számlálása még folyamatban van – közölte Ezra Chiloba, a testület egyik illetékese, aki ennek kapcsán a választók türelmét kérte, hozzátéve, hogy Chebukati még a nap folyamán, várhatóan késő délután bejelenti a szavazás eredményét. A központi választási hatóság közlése szerint a voksok nagy részének összesítése alapján Uhuru Kenyatta, a hivatalban levő elnök nagy előnnyel, mintegy másfél millió szavazattal vezet ellenzéki kihívója, Raila Odinga előtt.

Az ellenzék azért ragaszkodik a testület adatbázisának megtekintéséhez, mert Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető még szerdán azt állította, hogy hackerek feltörték a választási bizottság rendszerét az éjszaka folyamán, és meghamisították az eredményeket, ezért Uhuru Kenyatta elnök győzelme érvénytelen. Odinga egy sajtótájékoztatón elmondta: a számítógépes kalózok egy meggyilkolt választási biztos azonosítóját használva férhettek hozzá a rendszerhez. A politikus a „demokráciára mért csapásnak” nevezte a történteket, és azt állította, hogy a pártja által mért eredmények teljesen eltérnek attól, amelyet a választási bizottság honlapján közzétettek.

Annak ellenére, hogy Ezra Chiloba az ellenzék vádjaira válaszul kijelentette, hogy sem az elnökválasztás előtt, sem közben, sem utána nem érte semmilyen hackertámadás a választási bizottság rendszerét, Wafula Chebukati csütörtökön azt mondta, hogy volt kibertámadási kísérlet, de nem járt sikerrel.

A választók alapvetően nyugodtan várják a keddi választások eredményeit, bár szerdán voltak erőszakos összecsapások a Kenyatta győzelmét vitató tüntetők és a rendőrök között az ellenzék fellegvárának számító Kisumuban. Nairobiban is dühödt tüntetők vonultak az utcákra, egy csoportjuk bozótvágó késekkel támadt a rendőrökre, akik később éles lőszert is bevetettek, legalább két tüntető halálát okozva.

Ralia Odinga a 2007-es választások után is azt állította, hogy csalás történt a zavaros körülmények között lebonyolított voksoláson, és az ezt követő erőszakos összecsapásokban közel 1200 ember halt meg. Odinga négy éve, 2013-ban is alulmaradt az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította az összecsapásokkal fenyegető hangulatot, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

Az idei választásokon a több ezer helyi megfigyelőn túl mintegy 400 nemzetközi megfigyelő vett részt az Európai Uniótól, az Afrikai Uniótól, a Nemzetközösségtől és a Carter Központtól, ez utóbbi misszióját John Kerry volt amerikai külügyminiszter vezeti.

csalás Uhuru Kenyatta Kenya
Kapcsolódó cikkek