Közélet

Az informatikus szak volt az idei sláger

Az alapképzések közül idén a gazdálkodási és menedzsment, valamint a mérnökinformatikus szakokra több mint kétezer hallgató jelentkezett, e szakok számítottak a legnépszerűbbnek idén a felsőoktatásba készülő diákok körében – derült ki a felvi.hu gyorsjelentéséből.

Az alapképzések közül idén – valamennyi szakirányt, munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve – a gazdálkodási és menedzsment, valamint a mérnökinformatikus szakokra több mint kétezer hallgató jelentkezett – derült ki a felvi.hu gyorsjelentéséből. Ebből kiderül az is, hogy a gépészmérnöki alapképzésre is csaknem ugyan ennyien jelentkeztek, és az óvodapedagógus, a programtervező informatikus valamint a turizmus-vendéglátás alapszakok is slágerszakoknak számítottak.

A legtöbb felvett jelentkezővel rendelkező alapképzések
(minden munkarend és finanszírozási forma)
Forrás: felvi.hu/Oktatási Hivatal

A gyorsjelentésből kiderült az is, az első helyes jelentkezéseket tekintve mindegyik bekerült a legnépszerűbb 10 szak közé idén. Jelentős, ezernél nagyobb létszámával a 10 legtöbb jelentkezőt felvett képzés között található a pénzügy és számvitel, a és marketing, a gyógypedagógia, valamint a gazdaságinformatikus alapképzés is. Utóbbi három szintén a legnépszerűbb 10 szak között volt a jelentkezők körében – fűzi hozzá a jelentés.

A gyorsjelentés rámutatott, az alapképzések közül nappali munkarendű, állami ösztöndíjjal támogatott formában a legtöbben a mérnökinformatikus, gépészmérnöki, programtervező informatikus és gazdaságinformatikus szakokra kerültek be. A gyorsjelentés szerint valamennyi képzést ezernél többen, a mérnökinformatikus szakot azonban mintegy kétezren kezdhették meg szeptemberben. Ugyanakkor jelentős, közel ezer fős felvetti létszám volt a villamosmérnöki alapképzésre, és nagy számban, hatszáznál többen kerültek be anglisztika, biológia és tanító alapképzésre.

A legtöbb felvett jelentkezővel rendelkező alapképzések
(nappali munkarend, állami ösztöndíjas finanszírozási forma)
Forrás: felvi.hu/Oktatási Hivatal

 

Ahogyan arról már korábban beszámolunk, égető szükség lenne a hazai munkaerő piacon új informatikusokra. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint akár több mint 20 ezer betöltetlen állás is lehet országszerte, ám a szövetség által felvázolt módszerrel évente akár ezer fő is beléphetne a szakmába úgy, hogy korábban más területen dolgozott. Az egyik módszer a foglalkoztatásba ágyazott képzés, amely „on the job”, vagyis munkavégzés közbeni tanulást jelent. Ekkor már a képzés idején megkezdődik a munka, amely már betanulásnak számít. Nagy előnye, hogy a képzésen részt vevők csak naprakész, valóban hasznos információkat kapnak, és ezeket azonnal fel is használhatják a munkájukban. A másik út a rövid ciklusú képzés, amely azért lehet előnyös az informatikában, mert a gyorsan változó iparág tananyaga akár néhány hónap alatt is elévülhet. E képzési formákat egyébként állami támogatással lehetne igazán hatékonnyá tenni, amit egy rugalmasan kezelhető képzési alap segíthetne.

https://www.vg.hu/gazdasag/omlik-penz-magyar-oktatasba-2-616421/

felvi felsőoktatás szakképzés
Kapcsolódó cikkek