Közélet

A második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt áll

A vasárnapi ausztriai parlamenti választásokról közzétett legfrissebb részeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett.

Az első előrejelzések még fordított eredményt mutattak. A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki. A választást eszerint is az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg, 31,7 százalékkal.

Alexander van der Bellen államfő az ORF televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy már gratulált is az ÖVP-t vezető Sebastian Kurznak pártja győzelméhez. Az elemzők továbbra is az ÖVP és az FPÖ közötti koalícióalakításra számítanak.

Bécs, 2017. október 15.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszternek, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének és kancellárjelöltjének támogatói ünnepelnek, miután a szavazatok 30,5 százalékának megszerzésével a párt gyõzött az elõrehozott parlamenti választásokon Bécsben 2017. október 15-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt. Az új parlament így minden bizonnyal ötpárti lesz. A részvételi arány a nem hivatalos közlések szerint elérte a 80 százalékot.

osztrák választás
Kapcsolódó cikkek