Közélet

Áprilisra tolta ki az Országgyűlés az elektronikus közbeszerzés bevezetését

Magyarországnak egy uniós irányelvvel összhangban, jövő év október 18-ig garantálnia kell az elektronikus kommunikációt az összes közbeszerzési eljárásban.

Az Országgyűlés jövő év április 15-ére tolta ki az elektronikus közbeszerzés bevezetésének határidejét. A parlament a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kérésére nyújtotta be a törvénymódosító javaslatot. Az MKIK azzal érvelt, hogy hazánkban a közbeszerzési eljárások során folytatott kommunikáció még jelenleg is papír alapú, ezért időigényes lesz a teljes átállás. A kamara véleménye szerint a meghosszabbított határidő megkönnyíti az elektronikus kommunikációra való áttérést. Az érintettek az eredeti december végi határidőhöz képest plusz három és fél hónap felkészülési időt kaptak az elektronikus közbeszerzési rendszer kötelező használatára, a felkészületlen ajánlattevők akár többmilliós megbízásoktól eshetnek el. Magyarországnak egy uniós irányelvvel összhangban, jövő év október 18-ig garantálnia kell az elektronikus kommunikációt az összes közbeszerzési eljárásban.

Hazánk egy központi, egységes, állami, elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) bevezetésével tesz eleget az elvárásoknak. A Baker McKenzie jogásza, Ménes Anna azt mondta: a központi rendszer célja az eljárások átláthatóbbá tétele, az ügymenet gyorsítása, az adminisztráció csökkentése, valamint az ellenőrzési folyamatok leegyszerűsítése. Április közepétől a közbeszerzési eljárásban résztvevőknek az eljárás valamennyi szakaszában elektronikus úton kell folytatniuk a kommunikációt, legyen szó az ajánlat benyújtásáról, hiánypótlásról vagy az eredmények közléséről.

Egyébként az EKR rendszere már elkészült, tesztelése folyamatban van. A jelenlegi átállási időszak alatt az elektronikus rendszer önkéntes alapon már használható, azonban az eljárást párhuzamosan papír alapon is el kell indítani. Januártól viszont lehetőség nyílik arra, hogy az EKR-rendszert „élesben”, a papír alapú kommunikáció teljes elhagyása mellett alkalmazzák.

Országgyűlés elektronikus közbeszerzés határidő EKR
Kapcsolódó cikkek