Közélet

Könyv a magyar műgyűjtés történetéről

Bemutatták Molnos Péter művészettörténész Elveszett örökség – Magyar műgyűjtők a 20. században című könyvét, amellyel egy időben és ahhoz kapcsolódóan nyílt meg a báró Hatvany Ferenc festészeti életművét bemutató kiállítás.

Molnos Péter több mint 17 éves kutatómunka után írta meg gyűjtéstörténeti tanulmányát, amely a Kieselbach Galéria negyvenedik kiadott művészettörténeti könyve lett. A galéria és a szerző gyűjtéstörténeti sorozatot tervez, melynek ez az első kötete, és egészen napjainkig, a kortárs gyűjtőkig feldogozza majd a hazai műgyűjtés történetét. A korábban sosem publikált dokumentumok és fényképek felhasználásával készült, most megjelent első részben Andrássy Gyula, Kohner Adolf, Nemes Marcell, Herzog Mór Lipót és Hatvany Ferenc drámai fordulatokban gazdag sorsa és kollekcióik tragikus története elevenedik meg.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Molnos Péter művészettörténész a megnyitón
Forrás: MTI

Az öt gyűjtő személyiségét és ízlését hordozó – mára már elveszett – műgyűjtemények saját korukban bármelyik nagy nemzetközi gyűjteménnyel egyenrangúnak számítottak, hiszen például Kohner Adolf kollekciójának a húszas évek elején olyan művek is részei voltak, mint Van Gogh Olajerdő, Gauguin Hívás, Cézanne Csendélet fekete órával és Renoir Szajna partján című festménye.

Mindez egyszerre volt magyar és európai, egyszerre volt nemzeti és globális, egyszerre volt lokális és világszínvonal, Budapest és a nemzet talán legsikeresebb korszakában, ezért is döntött úgy a Miniszterelnökség, hogy támogatja a könyv megjelenését

– mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megnyitóbeszédében. A gyűjtemények értékes darabjai a 20. századi magyar történelem kataklizmái miatt eltűntek Magyarországról, a képek szétszóródtak, Cézanne műve például egy görög hajómágnáshoz, Gauguin festménye egy Las Vegas-i kaszinómogulhoz került.

„Úgy éreztem, ha máshogy nem, a gyűjtemények rekonstruálásával legalább szimbolikusan visszaszerezzük ezeket a műveket” – foglalta össze motivációját Molnos Péter a könyv megírására. A kötet eladásából származó bevétel egy részét a daganatos gyerekek gyógyulását és rehabilitációját segítő Bátor Tábor Alapítvány támogatására fordítják. A könyvbemutatóval egy időben és ahhoz kapcsolódóan nyílt meg a könyvben is szereplő műgyűjtő és mecénás, báró Hatvany Ferenc festészeti életművét bemutató kiállítás a Kieselbach Galériában. Hatvany Ferenc alakja példaként szolgálhat arra is, hogy vagyonos emberként kötelességének tartotta a gyűjtéssel az ország gyarapítását.

könyvbemutató műgyűjtés Molnos Péter festészet
Kapcsolódó cikkek