Közélet

Csak növeli a feszültséget a dél-koreai-japán-amerikai gyakorlat?

A dél-koreai-japán-amerikai közös rakétavédelmi gyakorlat csak növeli a feszültséget a térségben, és még instabilabbá teszi azt – jelentette ki hétfőn a tokiói látogatáson tartózkodó Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök.

Valerij Geraszimov tábornok Onodera Icunori japán védelmi miniszterrel találkozott hétfőn Tokióban. Hét év óta először látogatott el Japánba orosz vezérkari főnök Geraszimov személyében.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok hétfőn kezdte el a kétnapos gyakorlatot, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére készül. A gyakorlat célja az információmegosztás és rakéták számítógéppel szimulált észlelése, nyomon követése és elfogása a Koreai-félsziget és Japán közötti Japán-tengeren. Négy, Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt hadihajó vesz részt rajta, köztük a dél-koreai Szeoé Riju Szeong Rijong, az amerikai Stethem és a Decatur, valamint a japán Csokai rombolók.

Valerij Geraszimov, orosz vezérkari főnök
Forrás: AFP

Moszkva és Peking nem támogatja a gyakorlatot

Moszkva már többször elítélte a térségben rendezett amerikai-japán és amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, mondván, hogy ezek révén nem lehet megoldani az észak-koreai rakéta- és nukleáris program okozta válságot.

Kína is tiltakozik mindezek miatt, a pekingi külügyminisztériumi szóvivő hétfőn azt mondta: a helyzet egy ördögi körhöz hasonlít, és olyan következménye lehet, amely senkinek nem érdeke.

 

Valerij Geraszimov Észak-Korea Oroszország ballisztikus rakéta
Kapcsolódó cikkek