Közélet

A nápolyi pizzamesterség a kulturális örökség részévé vált

A nápolyi pizzakészítés művészete is felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.

A dél-olaszországi város családjaiban nemzedékről nemzedékre öröklődő mesterség felvételéről csütörtökön döntött az UNESCO világörökségi bizottsága, amely jelenleg a dél-koreai Csedzsu szigetén ülésezik.

A Nápolyi Pizzakészítők Egyesületének vezetője, Sergio Miccu elmondta, hogy a döntést megelőzően mintegy kétmillióan írták alá a nápolyi pizzakészítés felterjesztését támogató petíciót, amelynek népszerűségéhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Miccu korábban megígérte, ingyen pizzát fognak osztogatni az utcákon, ha a gyakorlat felkerül a szellemi kulturális örökség listára.

Forrás: MTI

A pizzakészítés persze sokkal többről szól a tészta látványos levegőbe dobálásánál és pörgetésénél, az ilyenkor elhangzó énekek és történetek igazi társadalmi rituálévá emelték a közös sütés-főzést.

„Győzelem” – írta Twitter-bejegyzésében Maurizio Martina olasz mezőgazdasági, élelmezései és erdészeti miniszter, hozzátéve, hogy mindez egy újabb lépést jelent Olaszország étel- és borkultúrájának megóvása érdekében.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.

Az UNESCO illetékes bizottsága ezúttal 34 jelölt sorsáról dönt, helyi idő szerint csütörtök délig 12 felterjesztést fogadtak el, Európából a nápolyi „pizzaiuolók” mesterségén kívül a német orgonaépítészetet, a busókhoz hasonló szlovén farsangi figurákat, a kurenteket, a népzenei hagyományokon nyugvó görög városi zenét, a rembétikót ismerték el az emberiség szellemi kulturális örökségének részeként.

nápoly UNESCO világörökség pizza
Kapcsolódó cikkek