Közélet

Tovább küzd az álmaiért a magyar alpesi síző nő

Horrorsérülése után egy 14. hellyel tért vissza lesiklásban Miklós Edit az alpesi sízők világkupájába. Ezért a teljesítményért „csak” 350 ezer forintos pénzdíj jár, de a legjobbak között 2,6 milliárdot osztanak szét.

Volt egy sárga zászlós futamom, esés útban a rajthoz, izomhúzódás, kizárás, poggyászelhagyás, repülőkésés, ködös pálya, két gyenge futam és egy szuper 14. hely lesiklásban – összegezte hivatalos Facebook-oldalán Miklós Edit a kanadai Lake Louise-ban rendezett alpesisí-világkupa tapasztalatait. Azért volt különleges számára ez a hétvége, mert most tért vissza a január 15-i horrorsérülése után. Az év elején az altenmarkt-zauchenseei verseny hivatalos edzésén bukott, a jobb térdében az összes szalag elszakadt, sőt a bal is megsérült, mindkettőt meg kellett műteni. Már augusztusban újra felcsatolta a léceket Svájcban, de teljes értékű munkát csak novemberben, a háromhetes amerikai edzőtáborban végezhetett.

Miklós Edit a női alpesi sízők Világkupa-sorozatának szuperóriás-műlesiklásában a kanadai Lake Louise-ban 2017. december 3-án.
Forrás: (MTI/AP/Frank Gunn/The Canadian Press)

A gyorsértékelésben is kiemelt 14. helyet a második lesiklófutamban érte el, ez az eredmény 1300 svájci frankos, azaz 350 ezer forintnak megfelelő pénzdíjjal jár. Az első lesiklásban csak 44. lett Miklós Edit, aki a 18-as rajtszámot kapta, ám nem tudott a tervezett sorrend szerint lejönni, mivel közvetlenül előtte az amerikai Lindsey Vonn bukott, ezért percekre megszakították a versenyt. Addigra azonban a 29 éves magyar síző már elindult, az első mérésnél pedig 1 századdal jobb is volt az ideje a későbbi győztes osztrák Cornelia Hütterénél – de megállították. Szuper-óriásműlesiklásban 39. lett a csíkszeredai származású sportoló, akit utólag kizártak.

A férfiak és a nők teljesítményét egységesen honorálja a Nemzetközi Síszövetség, a 2017–18-as összdíjazás közel 9,7 millió svájci frank, azaz meghaladja a 2,6 milliárd forintot. Egy-egy kiemelt helyszíntől eltekintve az alpesi sízők között versenyszámonként 120 ezer svájci frankot osztanak szét, az első harminc helyezett részesül anyagi juttatásban, az első 45 ezer frankot kap, a harmincadik pedig 500-at. Az előző, 2016–17-es szezonban a férfiaknál az osztrák Marcel Hirscher végzett a kereseti lista élén 528,8 ezer svájci frankkal, a nők mezőnyében az amerikai Mikaela Shiffrin gyűjtötte a legtöbbet, 597,6 ezret.

A korábbi világkupa-dobogós szereplések, így St. Moritz és Lake Louise után lesiklásban ismét a pódium Miklós Edit célja, illetve visszakerülni a top tízbe a világranglistán. Ahogy lapunknak fogalmazott: akár Garmisch-Partenkirchenben vagy Val d’Isere-ben is kijöhet neki a lépés, emellett szuper-óriásműlesiklásban az első harminc közé akar jutni. Az első számú magyar téli sportoló a 2014-es szocsi olimpián elért hetedik hely után, de még a sérülés előtt azt mondta, meg akarja nyerni a 2018-as pjongcsangi játékokat. A hosszú kihagyás után februárban a dobogó harmadik fokának is örülne, ám célja az aranyérem, akár el is érheti, ha minden jól alakul. Miklós Edit még nem járt Pjongcsangban, de svájci edzője, Stefan Abplanalp már igen. Szerinte nem különösebben nehéz pálya, sok rajta az ugrató és a letörés, dimbes-dombos, ami fekszik tanítványának. Miklós Edit úgy látja, hogy Lindsey Vonn, az olasz Sofia Goggia és a svájci Lara Gut is esélyes, ám azon lesz, hogy tartsa velük a lépést.

Miklós Edit alpesi sí üzlet
Kapcsolódó cikkek