Közélet

Az Észak-Korea sajtó Trump bukását vizionálja

Előrevetíti Donald Trump amerikai elnök bukását a róla szóló, most megjelent könyv népszerűsége – írta csütörtöki cikkében a vezető észak-koreai napilap, a Rodong Szinmun.

Az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt lapja csütörtökön cikket közölt a Michael Wolff újságíró által írt könyv tartalmáról, illetve arról, hogy miképpen reagált arra az amerikai államfő.

A Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és Harag: Trump Fehér Háza belülről) című kötet eladási mutatói a nemzetközi közösségben Trumppal szemben a rohamosan növekvő ellenérzéseket tükrözik – áll a cikkben. „A Trump-ellenes könyv végigsöpör az egész világon, így Trumpnak súlyos megaláztatásban van része világszerte” - tette hozzá a cikk szerzője, aki szerint e könyv népszerűsége előrevetíti „Trump politikai bukását”.

Michael Wolff amerikai újságíró 'Tűz és Harag: Trump Fehér Háza belülről' c. botránykönyve
Forrás: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Phenjan azért is érzékeny e témára, mert a könyv címe az amerikai elnök tavaly augusztusban tett kijelentéséből származik, amelyben „olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, „amilyet még soha nem látott a világ, ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat”. Trump így reagált az amerikai hírszerzés akkori közlésére, amely arról szólt, hogy Észak-Korea olyan kis méretű nukleáris robbanófejet fejlesztett ki, amelyet rakétára illeszthet. Phenjan erre válaszul közölte, komolyan mérlegeli, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokára, Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek katonai létesítményei vannak.

Trump tavaly januári hivatalba lépése óta egyre inkább elmérgesedett a viszony Washington és Phenjan között az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram miatt. Az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában felszólalva „rakétás embernek” nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki „öngyilkos küldetésre” vállalkozik maga és rendszere nevében. Az észak-koreai vezető pedig egyebek között „eszement szenilis amerikai vénembernek nevezte” Trumpot.

Az amerikai elnök a Mun Dzse In dél-koreai elnökkel szerdán folytatott beszélgetésében ugyanakkor jelezte, hogy az Egyesült Államok nyitott a tárgyalásokra Észak-Koreával „a megfelelő időben és a megfelelő körülmények között”.

Michael Wolff könyve a múlt pénteken jelent meg, és csaknem 30 ezer példányt adtak el belőle szombatig, amivel a legkelendőbb könyvnek bizonyult a múlt héten az Egyesült Államokban. A mű úgy festi le az amerikai államfőt, mint aki nincsen tisztában hivatalának súlyával, hozzáértését pedig legtöbb munkatársa megkérdőjelezi. Trump és bizalmasai szerint a könyv szemenszedett hazugságok halmaza.

Donald Trump Michael Wolff Észak-Korea észak-koreai válság
Kapcsolódó cikkek