Közélet

Növekvőben a fegyverlopások száma

Öt év alatt több mint a duplájára emelkedett a fegyverlopások száma Amerikában – derült ki a lőfegyverek forgalmával foglalkozó iroda jelentéséből.

Rendkívüli méreteket öltött a lőfegyverlopások száma Amerikában az Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Hivatal jelentése szerint – írja a Bloomberg. Az apparátus múlt héten megjelent adatai szerint az ilyen jellegű bűncselekmények 2013 óta mintegy 227 százalékkal nőttek, míg a fegyvergyártókhoz 71 százalékkal gyakrabban törtek be a vizsgált időszakban. Ráadásul az ellopott lőfegyverek száma is igen nagy mértékben növekszik: 2013-ban „csupán” 3355 lőfegyvert loptak el, 2017-re viszont ez a szám több mint a duplájára, 7841-re emelkedett.

Forrás: AFP/ Dominick Reuter

Hogy miért nő a fegyverlopások száma, azt egyelőre senki sem tudja Amerikában, a kormány is meglepetten áll a helyzet előtt. Az ATF szóvivője ugyanakkor kijelentette: mindenképpen kiderítik, mi állhat a háttérben. Ez viszont nem lesz egyszerű feladat, legalábbis a bűnesetek számát tekintve. Amerika tagállamait megvizsgálva kiderült, hogy a legtöbb lőfegyver szerzésére irányuló betörést Texasban hajtották végre (769 eset). A második legtöbb fegyverlopás Alabamában történt (456 eset), míg a harmadik helyet holtversenyben Colorado és Georgia állam szerezte meg. Utóbbi két államban egyaránt 427-szer loptak fegyvert. De hasonlóan magas aktivitást mutattak a vizsgált időszakban az Amerika egyéb területein működő bűnözők is: Tennessee 416, Virginia 367, Florida 362, míg Ohio 348 betöréses fegyverlopást regisztrált a tavalyi évben.

David Chipman, a Giffords Law Center vezető politikai tanácsadója, a fegyverellenőrzési érdekképviseleti csoport munkatársa a problémával kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A bűnözők tisztában vannak azzal, hogy a fegyverboltokból könnyen, akár percek alatt szerezhetnek fegyvert. Minden sikeres betörés egy újabb fenyegetést jelent mind a helyi közösség, mind a rendőrök számára.”

Elképesztő mennyiségű fegyver a lakosság kezében

Hogy hány lőfegyver lehet az amerikaiak kezében, azt pontosan nem lehet megmondani, sokan vannak ugyanis az illegális fegyvertartók. Becslések szerint mintegy 270 millió lőfegyver lehet a lakosságnál, minden 100 emberre 89 jut. Ezzel az amerikai nép számít a legjobban felfegyverzettnek a világ civil lakosságában, megelőzve például Jement, ahol 55 lőfegyver jut 100 lakosra és Svájcot, ahol 46. Jobb a helyzet az engedélyhez kötött fegyverek (automata fegyverek, bizonyos típusú puskák, vadászpuskák, valamint a hangtompítós lőfegyverek) terén, amelyeknek birtoklási aránya kisebb. Ilyen eszközből csupán hárommilliót tartanak Amerika-szerte.

 

statisztika lopások fegyver
Kapcsolódó cikkek