Közélet

Dél-Korea államfője vendégül látja az északi küldöttséget

Mun Dzse In dél-koreai elnök fogadja a phjongcshangi téli olimpiára érkező észak-koreai politikai küldöttséget – közölte a szöuli sajtó az elnöki hivatalra hivatkozva.

Észak-Korea hivatalos küldöttsége pénteken érkezik az olimpia megnyitó ünnepségére. A déliek államfője másnap, szombaton fogadja is a csoportot. A Yonhap hírügynökség idézte az elnöki hivatal hivatalának képviselőjét, aki szerint a delegáció tiszteletére reggelit adnak, de a rendezvény pontos időpontját és helyszínét nem ismertette.

Mun Dzse In dél-koreai elnök
Forrás: Fabrice Coffrini/AFP

A 22 fős phenjani delegációt Kim Jong Nam, Észak-Korea hivatalos államfője fogja vezetni, és tagja lesz a többi között Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong is, aki a Koreai Munkapárt agitációs- és propaganda osztályának helyettes vezetője, illetve Ri Szon Kvon, a Korea-közi hivatal vezetője is.

A politikai küldöttség három napig lesz Dél-Koreában, ahova a Mike Pence amerikai alelnök vezette amerikai delegáció is hivatalos. Pence korábban úgy nyilatkozott, nem zárja ki, hogy útja során találkozik észak-koreai tisztségviselőkkel, de Phenjan ettől mereven elzárkózott.

A Koreai-félszigeten tavaly november végén éleződött ki ismét a helyzet, miután Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, amelyről azt állította, hogy atomtöltettel szerelhető fel, és elérheti az Egyesült Államok bármely szegletét. Válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat vezetett be ellene. A phjongcshangi téli olimpia közeledtével enyhülés kezdődött a két Korea kapcsolatában, de Washington és Phenjan ellenséges viszonyában ez nem hozott változást.

Mun Dzse-in Észak-Korea észak-koreai válság Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek