Közélet

Évente egy kisvárosnyi embert tiltanak el a cégügyektől

Több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégügyektől 2017-ben, csakúgy mint a két megelőző évben is – írja közleményében az Opten Inormatikai Kft. A jogi szigor egyébként indokolt, mivel a végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas, és a hatóságok vissza akarják szorítani azt a gyakorlatot, hogy az eladósodott cégeket a tulajdonosaik egyszerűen hagyják bedőlni, majd mintha mi sem történt volna, új céget alapítanak.

Tavaly több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 42 ezer felé közeledik az eltiltott személyek száma.

Láthatóan továbbra is magas fokozatban zajlik a hatósági nagytakarítás a cégvezetők körében, egy év alatt újabb kisvárosnyi vezető tisztségviselőt tiltottak el a cégügyektől

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Forrás: AFP

A cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított hitelezői követelések és pénzbírságok megfizetésének elmulasztása miatt tiltja el a magánszemélyeket a cégügyektől.

Az eltiltott személy 5 évig nem lehet a cég vezető tisztségviselője és nem láthatja el a cég képviseletét sem, sőt bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröket sem tölthet be.

Jelenleg egészen pontosan 41789-nél jár az eltiltásszámláló, és várhatóan a következő években is egyre nagyobb számot fog mutatni, mert várhatóan az újonnan eltiltott személyek száma jóval magasabb lesz, mint a lejáró eltiltásoké.

Az eltiltások kapcsán tudni kell, hogy sok esetben az eltiltott közvetlen vagy közvetett módon más cégekben is befolyással bír, így egy magánszemély eltiltása adott esetben egész cégcsoportokat is érinthet

– mondja az Opten szakértője.

A hatósági szigor egyébként ráfér a cégstruktúrára, a végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas és a nagytakarítást elősegítő hatósági eszköztár folyamatosan bővül. Július óta például magasabb céltartalékot kell képeznie az adósnak a felszámolási eljárás elején a felszámolás költségeire, idén januárban pedig bevezették az adófizetési biztosíték intézményét.

Az adófizetési biztosítékot cégalapításkor kell letenniük azoknak, akik korábban adótartozásukat meg nem fizetve szüntették meg a cégüket jogutódlás nélkül. Ez a jogszabályi rendelkezés vissza kívánja szorítani azt a gyakorlatot, hogy az adótartozástól való megszabadulás érdekében sok vállalkozó hagyja bedőlni a cégét és új vállalkozás indításával próbálkozik.

Olyan kevésbé direkt jogintézmények is megjelentek azonban, mint az, hogy a mentorálja a kezdő vállalkozásokat, illetve az is, hogy a NAV a megbízható adózók nevét közzéteszi – tájékoztat a közlemény.

NAV képviselet cégbíróság cégvezetés vezető tisztségviselők
Kapcsolódó cikkek