Közélet

Kiderült, hol a leginkább törvénytisztelő a lakosság

Magyarország az ötvenedik helyet foglalja el a The World Justice Project hetedik alkalommal kiadott rangsorában, amely az alapján értékeli az államokat, hogy azok polgárai mennyire hajlamosak a törvények betartására.

A 113 országra kiterjedő kutatás nyolc faktorra fókuszált: a kormányzati hatalom korlátaira, a korrupció hiányára, az alapjogokra, a közrendre és biztonságra, a törvények alkalmazására, a polgári- és a büntetőjogra – írja a Statista.

A 2016-os lista kiadása óta az államok 34 százaléka produkált visszaesést tavaly, 20 százalékuk előrelépett, 37 százalékuk nem mozdult semmilyen irányba.

A The World Justice Project ranglistájának élmezőnye, illetve hátsó szekciója
Forrás: Statista

A lista első négy helyét az észak-európai országok sajátították ki: Dánia és Norvégia 0,89 pontos eredménnyel holtversenyben vezet Finnország és Svédország előtt. (Az 1-es érték jelenti a maximális törvénykövetést.) Rajtuk kívül Hollandia, Németország, Új-Zéland, Ausztria, Kanada és Ausztrália fért be az első tízbe, míg az Egyesült Államok a 19. helyen végzett.

Hazánk egy helyet rontva az 50. helyre csúszott le, egy 0,02 pontos visszaesést elkönyvelve.

A lista végén Kamerun, Egyiptom, Afganisztán Kambodzsa és Venezuela szerepel. A legtöbbet, 19 helyet a jelenleg 88. Fülöp-szigetek rontotta tavalyi helyezéséhez képest, míg Burkina Faso, Kazahsztán és Srí Lanka egyaránt kilenc helyet tudott előre ugrani.

törvénykövetés The World Justice Project Észak-Európa
Kapcsolódó cikkek